提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
小魔女SOS 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 7936
漁樂幣: 31505853 元
貢獻值: 1 點
娛樂金幣: 0 元
樓主  發表於: 2011-08-22   

亞馬遜森林歷險記

今次真係純粹<<貼吓圖>>,<<灌吓水>>魚獲只得少少冇影相冇乜心情影,唔係嫌魚獲少對於我地來講有冇都冇咩所謂,更何況釣圍仲係去一個未去過既,期望真係不大最緊要開心鬆吓氣姐唔會扣分過可釣咗咁多年魚不論圍也好,塘也好,出海也好.......尋日算係最辛苦既一次一過咗關就落起大雨個身未釣魚先濕真係有點兒不自在跟住去到目的地望見個環境仲一定要步行入一個20米有多又恐怖既草林先可以釣到魚,剛剛落完大雨唔好誤會係大雨唔係大魚,又濕又驚有蛇,雖然條泥基有好多欄藤鋪晒基面但係好多隱蔽既裂痕結果行咗一半都差錯腳跌了一交兼咬柴終於過了個草林以為有好環境啦最起碼企位都要OK,離遠望係OK架,點知第二樣驚喜又來了,釣釣吓成粒白豆咁大隻既<<紅火蟻>>殺到來咬到個個紥紥跳仲要停晒風出猛太陽哥一刻真係想屎望番埋閘頭真係想執野走人但又諗起又要行多次哥條亞馬遜草林又有D進入咗我人生交叉點.....................算好!最後諗諗吓都係覺得唔對路執野走...............係閘頭仲見到一條一間深啡一間米白好似條冰條咁粗既蛇蹤影

總括來講尋日最開心都係個圍佬袋袋平安150人仔一位,唔好問我正確地點我自己都唔知,我剩係知凱旋灣入面
評價一下你瀏覽此帖子的感受

讚一個

好收獲

可憐喲

真攪笑

好犀利

又食蕉

冇意見

又灌水
鬼頭刀 離線
級別: VIP會員
發帖: 2460
漁樂幣: 16 元
貢獻值: 0 點
1樓  發表於: 2011-08-22   
管理提醒: (小魔女SOS) 尋日好彩有你...................個西瓜我先冇事!!! (2011-08-22 14:36)
辛苦   
~WENG~ 離線
級別: VIP會員
發帖: 458
漁樂幣: 443 元
2樓  發表於: 2011-08-22   
管理提醒: (小魔女SOS) 我都係白騰頭買咗件十蚊兜不過最後都冇用過.......... (2011-08-22 14:40)
師姐慘啊 我琴日都買左雨嬲....但唔記得囉...之後洛大雨 再哂返干...
最驚有蛇
釣魚郎 離線

發帖: 11606
漁樂幣: 21209904 元
3樓  發表於: 2011-08-22   
去圍150元有亞馬遜森林.....仲想點     

zoo 離線

發帖: 9577
漁樂幣: 120375132 元
貢獻值: 500 點
娛樂金幣: 500 元
4樓  發表於: 2011-08-22   
管理提醒: (小魔女SOS) 海洋公園 (2011-08-22 14:42)
引用第 3 樓 釣魚郎 於 2011-08-22 12:47 發表的 :
去圍150元有亞馬遜森林.....仲想點      

我昨日去個個$250 又冇魚釣 仲要又車又船又地鐵又專線巴士
鯛魚殺手 離線
級別: 資深會員
發帖: 3502
漁樂幣: 17874 元
5樓  發表於: 2011-08-22   

每次都想釣到大白立.........
ymtchris 離線

發帖: 17480
漁樂幣: 36068 元
貢獻值: 510 點
6樓  發表於: 2011-08-22   
管理提醒: (小魔女SOS) 阿總裁大人乜得我講紅火蟻你都咁開心呀,如果我講紅火女娘你咪仲............... (2011-08-22 14:45)
有紅火蟻咁犀飛利...............   
未釣過粗嘢!!!!!!!!
做人要圓滑, 不一定要蠱惑!!!!!!
做人要正直, 說話唔一定要硬直!!!!!!!!

庸人自困, 杞人憂天
小魔女SOS 離線

7樓  發表於: 2011-08-22   
引用第  1  樓  鬼頭刀  於  2011-08-22 12:31   發表的  :
辛苦     

尋日好彩有你...............................個大西瓜我先冇事咋!!!
小魔女SOS 離線

8樓  發表於: 2011-08-22   
引用第  4  樓  zoo  於  2011-08-22 13:27   發表的  :

我昨日去個個$250 又冇魚釣 仲要又車又船又地鐵又專線巴士

海洋公園
小魔女SOS 離線

9樓  發表於: 2011-08-22   
引用第  6  樓  ymtchris  於  2011-08-22 14:21   發表的  :
有紅火蟻咁犀飛利...............     

阿總裁大人乜得我講紅火蟻你都咁開心呀,如果我講紅火女娘你咪仲...............
muito 離線

發帖: 2280
漁樂幣: 108442 元
10樓  發表於: 2011-08-22   
管理提醒: (小魔女SOS) 你早響我捉比你補吓啦..... (2011-08-22 15:11)
師姐, 你知唔知d紅火蟻含蛋白超高, 係時下最興的補品中之極品來的, 聽人講出面一兩紅火蟻都收幾拾, 依家有咁幾有俾你捉, 個圍佬都算唔話得啦, 分分鐘哥150入場費係你捉收紅火蟻的價場, d魚係白送的.   
~~法律知識學得好, 就是一代宗師, 學得唔好, 唔緊要, 可以明哲保身.~~
http://www.fishingmacau.com/bbs/thread.php?fid=114
ymtchris 離線

11樓  發表於: 2011-08-22   
引用第  9  樓  小魔女SOS  於  2011-08-22 14:46   發表的  :

阿總裁大人乜得我講紅火蟻你都咁開心呀,如果我講紅火女娘你咪仲...............

我都係一樣.....

庸人自困, 杞人憂天
ymtchris 離線

12樓  發表於: 2011-08-22   
管理提醒: (小魔女SOS) 我冇糖尿病喎! (2011-08-22 16:49)
引用第  10  樓  muito  於  2011-08-22 14:48   發表的  :
師姐, 你知唔知d紅火蟻含蛋白超高, 係時下最興的補品中之極品來的, 聽人講出面一兩紅火蟻都收幾拾, 依家有咁幾有俾你捉, 個圍佬都算唔話得啦, 分分鐘哥150入場費係你捉收紅火蟻的價場, d魚係白送的.     

路邊社消息, 紅火蟻除咗營養之外, 坊間仲有條偏方好似話紅火蟻仲可以醫糖尿病喎.....

庸人自困, 杞人憂天
小魔女SOS 離線

13樓  發表於: 2011-08-22   
引用第  10  樓  muito  於  2011-08-22 14:48   發表的  :

你早響麻我捉番離比你補吓身
活活 離線

發帖: 9384
漁樂幣: 41778559 元
14樓  發表於: 2011-08-22   
深啡色有白間條.........過山烏

中文正名:眼镜王蛇  

拉丁学名:Ophiophagus hannah   命名:Cantor  

分类地位:动物界 Fauna → 脊索动物门 CHORDATA → 脊椎动物亚门 Vertebrata → 爬行纲 REPTILIA → 有鳞目 SQUAMATA → 蛇亚目 SERPENTES → 新蛇下目 Caenophidia → 眼镜蛇科 Elapidae → 眼镜蛇亚科 Elapinae → 眼镜王蛇属 Ophiophagus → 眼镜王蛇 Ophiophagus hannah  

下属分类:无  

英 文 名:King cobra  
中文俗名:扁颈蛇 大扁颈蛇 大吹风蛇 大饭匙倩 大膨颈蛇 大眼镜蛇 过山风 过山峰 过山乌 黑乌梢 麻骨乌 山万蛇 蛇王 英雄乌  

地理分布:我国一般分布于北纬25度左右及其以南地区,浙江、江南、福建、广东、海南、广西、四川、贵州、云南和西x。向北可达浙江南部、四川米易及西X墨脱。国外分布于南亚及东南亚。  

保护等级:CITES附录Ⅱ,“三有”名录  

具前沟牙的毒蛇。外形一般与眼镜蛇相似,区别是眼镜王蛇体形较大,常长达3~4m,最大长度纪录几达6m,是世界上毒蛇中最大的一种。头背除典型的9枚大鳞外,顶鳞之后尚有一对大的枕鳞;颈部扩展时,扩展部位较窄而长,且无眼镜蛇的特有斑纹;颈部膨扁时有白色的倒写V字形斑,体背有窄白色带斑纹40-50 个,激怒时其前身1/2竖起,性凶猛,会主动攻击人畜。背鳞中段15行,尾下鳞部分成单。背面暗褐色或黑色,具横斑;腹面黄白色。颈部腹面橙黄色。幼蛇黑色,具34~45个黄白色环玟。  

中毒症状:一般症状为:局部疼痛,呕吐、头痛、头晕、共济失调、视线和讲话模糊不清,肌肉麻痹,病人眼睛和肌肉不能张开,甚至不能吞咽,多诞,颈部及四肢轻瘫,四肢放射状烧灼似剧痛,10天后局部坏死。呼吸衰弱及呼吸麻痹,有的病人出现惊厥、休克、心率不齐、低血压。眼睛王蛇咬伤的严重患者死亡率高,往往1-2小时内死亡,个别人仅3分钟。中毒症状的大小程度,不仅取决于毒性的大小,也取决于排毒量的多少。通常肿胀达于躯干持续约10-20天。全身水泡,皮肤及皮下组织坏死通常是咬后第5天出现。创伤要几个月才痊愈。  

生活习性:栖息于沿海低地到海拔1800m的山区,多见于森林边缘近水处。白昼活动。主要捕食蛇,偶尔吃蜥蜴等。卵生,7~8月产卵20~40枚于枯叶筑成的窝内,卵径65.5mm×33.2mm。亲蛇有护卵习性。  
精神病院中醫大夫
描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交