查看完整版本: [-- 澳門有車之人士,可到此網查詢自車還有告票罰款 --]

-> 車 天 車 地 -> 澳門有車之人士,可到此網查詢自車還有告票罰款 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

李好姨 2007-09-17 13:46

澳門有車之人士,可到此網查詢自車還有告票罰款

澳門有車之人士,可到此網查詢自車還有告票罰款

http://tq.fsm.gov.mo/tq/default.aspx

如大家查詢後有以下的通知:
有違例記錄

車主或違例者需前往以下地點處理違例事宜
          - 澳門士多鳥拜斯大馬路交通廳
          - 氹仔大連街交通分站
.......

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

甘即是你有告票未交罰款,你可去澳門士多鳥拜斯大馬路交通廳 或 氹仔大連街交通分站再當面查詢交款。其實如你得知你有違例記錄,可按左下格入內,再輸入你車身號碼尾8位數字,你就可知詳細紀錄及繳交的總額。當然它亦會表明這只是一參考,詳細的請去交款就知。<記得十月一日前好去交啦>

葉子的離開 2007-09-17 13:51
呢条数都几难计得清!

高比 2007-09-17 14:07
Server Error in '/tq' Application.
--------------------------------------------------------------------------------

Runtime Error
Description: An application error occurred on the server. The current custom error settings for this application prevent the details of the application error from being viewed remotely (for security reasons). It could, however, be viewed by browsers running on the local server machine.

拉左柴...

李好姨 2007-09-17 14:09
慢慢來,個網今日先開始啟用

高比 2007-09-17 14:12
<!-- Web.Config Configuration File -->

<configuration>
  <system.web>
    <customErrors mode="Off"/>
  </system.web>
</configuration>

<!-- Web.Config Configuration File -->

<configuration>
  <system.web>
    <customErrors mode="RemoteOnly" defaultRedirect="mycustompage.htm"/>
  </system.web>
</configuration>

嗯...我都有幾張咁..如果有得查就最好不過嗱...3Q你呀姐姐

高比 2007-09-17 14:15
有違例記錄

- 氹仔大連街交通分站
                - 澳門夜呣斜巷第一警務警司處(註:現仍未提供服務,確實時間於稍後公佈)
                - 澳門黑沙環新街第二警務警司處(註:現仍未提供服務,確實時間於稍後公佈)
                - 澳門十月一號前地第三警務警司處(註:現仍未提供服務,確實時間於稍後公佈)

咁姐係點呀?係有牛肉乾叫我去交定其他事呢?

希望過幾日快D完善功能啦

黑鯛之天敵 2007-09-17 14:26
很久不見李好姨了~~~唔該哂~~~~

葉子的離開 2007-09-17 14:27
好心平时学下开车技术啦.....餐餐牛肉乾都真系几罗命架!

李好姨 2007-09-17 14:28
引用第5樓高比一號2007-09-17 02:15 PM發表的“”
有違例記錄

- 氹仔大連街交通分站
.......

甘即是你有告票未交罰款,你可去澳門士多鳥拜斯大馬路交通廳 或 氹仔大連街交通分站再當面查詢交款。其實如你得知你有違例記錄,可按左下格入內,再輸入你車身號碼尾8位數字,你就可知詳細紀錄及繳交的總額。當然它亦會表明這只是一參考,詳細的請去交款就知。<記得十月一日前好去交啦>

宮本 2007-09-17 14:32
"記得十月一日前好去交啦"

之后去交會點呀?

李好姨 2007-09-17 14:41
引用第9樓宮本2007-09-17 02:32 PM發表的“”
"記得十月一日前好去交啦"

之后去交會點呀?

1 + 1 =2
即如你在銀行到期要還款你唔去還,會有什麼後果呀!

蒜子 2007-09-17 15:11
真係唔該晒 破產啦

高比 2007-09-17 15:47
引用第8樓李好姨2007-09-17 14:28發表的“”

應該都係幾張,如果十月一日前唔交會加重罰款架?

有時被人抄牌都好冤枉,雖然係黃實線,但又唔係泊車,停左一下又唔左住人,最快戈次我放d野試過真係30秒回來,咁就抄左,個阿蛇仲唔見左人,唔知係邊閃出來的...感覺好似比魚秒斷咁, ,有頭髮邊個想做光頭,真係半個鐘搵個位停下都冇,又唔見幾千,年年都要破產 ,幾時先有多d公用位呀.

犬齒鮪 2007-09-17 16:04

李好姨 2007-09-17 16:10
引用第12樓高比一號2007-09-17 03:47 PM發表的“”

應該都係幾張,如果十月一日前唔交會加重罰款架?

有時被人抄牌都好冤枉,雖然係黃實線,但又唔係泊車,停左一下又唔左住人,最快戈次我放d野試過真係30秒回來,咁就抄左,個阿蛇仲唔見左人,唔知係邊閃出來的...感覺好似比魚秒斷咁, ,有頭髮邊個想做光頭,真係半個鐘搵個位停下都冇,又唔見幾千,年年都要破產 ,幾時先有多d公用位呀.

快架啦!快架啦!起緊架啦!
但是起左都好似無咩用甘............

細偉 2007-09-17 17:04
THX

.尹仔. 2007-09-17 17:08
唔該哂

paulo 2007-09-17 18:32
有用呀!

paulo 2007-09-17 18:50
引用第10樓李好姨2007-09-17 14:41發表的“”

1 + 1 =2
即如你在銀行到期要還款你唔去還,會有什麼後果呀!

我又唔係咁理解喎!據我所知,新法十月一日先生效,即是依家適用舊法,舊法並非強制車主於某個時限去繳交罸款的,而且罸款追訴期為兩年,即是你兩年前俾人抄牌,兩年后政府無權向你追收罸款.至於交唔交罸款的話?自己諗!

高比 2007-09-17 19:07
唔鎖轆(都唔一定先),唔吊車
,唔超速,唔發生交通意外入交通局(輸左計),唔查車又入黑名單,就追唔到.其實都唔係追唔到,只係舊法的做法係澳葡政府留下的習慣,現在要強制交,一定會引起民憤.

不過都避免吃咁多好牛肉干好D,難度高,但係盡力去做守法的好市民啦!

achong 2007-09-17 19:38

KeLvInFisH 2007-09-17 20:51
澳門一張牛肉乾係幾錢ka<???

李好姨 2007-09-17 20:57
有一佰,二佰.......你想要幾佰????

李好姨 2007-09-17 21:01
《道路交通法》要點

△禁止駕駛者於駕駛時使用流動電話,可利用免提功能通話,違反者罰款六百元。

△輕型汽車駕駛員及前排座位乘客必須佩戴安全帶,不使用或不正確使用安全帶者罰款三百元。

△輕型摩托車的最低報考年齡提升至十八歲,禁止具摩托車駕駛資格不足一年的駕駛員運載乘客。

△醉酒駕駛刑事化,受酒精影響下駕駛的罰款為二千至三萬元。累犯者,如酒精含量等於或超過○點五克但低於○點八克,罰款四千至二萬元;等於或超出○點八克但低於一點二克,罰款一萬二千至六萬元;血液中酒精含量較高的輕微違反的慣犯,禁止駕駛期為一至三年,慣常酗酒者,禁止駕駛的最低期間為一年。

△違法者在接獲檢控通知後十五日內自願繳交罰款,則只須繳付三分之二的罰款。欠交罰款者須先清繳罰款才能繳納年度車輛使用牌照稅,或以其名義為任何車輛註冊,或辦理駕駛執照續期

△嚴禁重型及輕型摩托車在行人道或供行人使用的路徑行駛和手推,違規者被罰六百和三百澳門元。

△醉酒駕駛、嚴重超速、逆駛等導致傷亡事故行為,除其他罰則外,法官可因應具體案情即時吊銷駕駛者的駕駛執照,初犯亦然。

△不具備所需駕駛資格而在公共道路上駕駛機動車輛或工業機械車,或累犯者,可被科處罰金最高五萬元或最高六個月徒刑。

△車輛在法律允許停泊的免費停車位連續泊車十五日,視作超時泊車,將被移離公共道路

高比 2007-09-17 21:06
△嚴禁重型及輕型摩托車在行人道或供行人使用的路徑行駛和手推,違規者被罰六百和三百澳門元。

手推都唔得如果壞車要推怎麼辦?

△車輛在法律允許停泊的免費停車位連續泊車十五日,視作超時泊車,將被移離公共道路,

好法!

葉子的離開 2007-09-17 21:47
踩单车使使罚架?

查看完整版本: [-- 澳門有車之人士,可到此網查詢自車還有告票罰款 --] [-- top --]