提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
亞神 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 2516
漁樂幣: 9502416 元
貢獻值: 0 點
娛樂金幣: 0 元
樓主  發表於: 2009-05-18   

夏至

夏至來臨,休漁期依始,亦是磯釣人的黃金檔期已過,昨日朋友誠邀澳門出私家艇東區釣排口,連船主五人成行,有GPS有探魚機仲有電摩打,不用抛錨,釣況好差,一來我艇釣知識有限,期間兩個朋友來電相約釣塘,首位說道去XX練習,回應...在黃芧艇釣緊呀...唔去喇你去喇...回答...哦...釣多D喇;到中午第二位老友來電又如前者內容....我都好坦白相同回應...回答...挑...船磯....我都費事採佢CUT線,我都想問一問...
何為釣,何謂綱,何為戈,何謂宿。
[ 本帖由亞神在2009-05-18 20:50重新修改 ]
評價一下你瀏覽此帖子的感受

讚一個

好收獲

可憐喲

真攪笑

好犀利

又食蕉

冇意見

又灌水
ymtchris 離線

發帖: 17480
漁樂幣: 36068 元
貢獻值: 510 點
娛樂金幣: 500 元
48樓  發表於: 2009-05-25   
我就覺得人真是奇怪的動物, 又正所謂一樣米養百樣人呀...
久唔久有釣友post釣魚照片上嚟, 或是分享其此行心德, 收獲也好, 只要一提及是船磯, 就會惹來衛道之士有弦外之音.   
但是其他釣法就好像沒有這樣的發生, 真不清楚是為什麼??????
釣魚其實樓上的釣友也說過了多遍, 只是各有各喜愛而已, 上石, 上船up to you,
更甚的是會將莫需有的罪名強加於釣船磯的人身上, 甚麼濫殺, 甚麼破壞釣場, 甚麼甚麼會影響魚兒產卵之地....
況且船磯沒有跡象和證據為濫殺, 上石也有釣友有殺無賠, 只是因人而已, 請勿對號入座或是選擇性攻擊.....
定立守則, 希望各大釣友去遵守, 無可厚非, 亦都支持, 不過, 這是你自己自願去遵守你所追隨之守則, 但是它們不是大眾之守則, 希望明白..
再講釣唔到魚就說別人種種, 真是.......
還有的是釣魚玩法是個人的喜好, 個人喜歡用甚麼方法, 只要不是犯法, 不要趕盡殺絕, 又何罪之有呢.....
另外值得一提的是何謂"夠", 釣夠呢, 你心目中一, 兩條巳經是心滿意足了, 但是只是你夠而不是我夠或其他人都夠啦, 你心目中的夠和我們心目中的夠又會相同嗎, 難道釣多了, 用來送給街坊又有問題.....
[ 本帖由ymtchris在2009-05-25 17:17重新修改 ]
未釣過粗嘢!!!!!!!!
做人要圓滑, 不一定要蠱惑!!!!!!
做人要正直, 說話唔一定要硬直!!!!!!!!

庸人自困, 杞人憂天
ymtchris 離線

發帖: 17480
漁樂幣: 36068 元
貢獻值: 510 點
47樓  發表於: 2009-05-25   
引用第  14  樓  chon  於  2009-05-18 20:31  發表的 :
其實我覺得~船釣同磯釣..
都係為左釣魚姐..
你地釣魚既目的係為左乜野先...
都係想釣一條魚..滿足自己開心下姐..
洗乜咁介意咁多...我覺得唔衰要理人咁多囉...  (個人意見)

舉腳支持師兄論點......
未釣過粗嘢!!!!!!!!
做人要圓滑, 不一定要蠱惑!!!!!!
做人要正直, 說話唔一定要硬直!!!!!!!!

庸人自困, 杞人憂天
離線

發帖: 10863
漁樂幣: 26668899 元
貢獻值: 500 點
46樓  發表於: 2009-05-19   

daiseheng 離線
級別: 榮譽會員
發帖: 613
漁樂幣: 22041 元
45樓  發表於: 2009-05-19   
反對一線多钩(因為我論盡)   
向船磯say no(因為我暈船浪)   
有魚釣就開心,攞得走d 魚我一條都唔晒    
服部半藏 離線

發帖: 8088
漁樂幣: 1554005 元
44樓  發表於: 2009-05-19   

魚拓 離線
級別: 資深會員
發帖: 1156
漁樂幣: 2220 元
43樓  發表於: 2009-05-19   

活活 離線

發帖: 9384
漁樂幣: 41778559 元
42樓  發表於: 2009-05-19   
引用樓主  亞神  於  2009-05-18 19:42  發表的  夏至 :
      夏至來臨,休漁期依始,亦是磯釣人的黃金檔期已過,昨日朋友誠邀澳門出私家艇東區釣排口,連船主五人成行,有GPS有探魚機仲有電摩打,不用抛錨,釣況好差,一來我艇釣知識有限,期間兩個朋友來電相約釣塘,首位說道去XX練習,回應...在黃芧艇釣緊呀...唔去喇你去喇...回答...哦...釣多D喇;到中午第二位老友來電又如前者內容....我都好坦白相同回應...回答...挑...船磯....我都費事採佢CUT線,我都想問一問...
何為釣,何謂綱,何為戈,何謂宿。

釣而不綱,弋不射宿 - 出自孔子《論语·述而篇》
一竿一线為釣
一線多钩為鋼,
弋為射, 宿為息

古聖賢孔夫子, 只願用一杆一線釣魚, 不忍用下綱之法濫殺大小, 亦不主張捕獵正在休息中的飛禽走獸.
細心嘴嚼字里行間意思其實只系希望人不濫殺不濫捕.

依家宗教派別多如牛毛, 教規法則每每導人向善揚愛. 唔通無宗教派別既人就不能向善揚愛?

我個人不反對船磯, 因為呢d只系派別問題同喜好上既爭議. 但系個人盡努力做到不濫殺不濫捕同埋不污染釣場.
阿神C兄得閑出黎宵夜飲多2杯啤酒好過啦.  
精神病院中醫大夫
joaoao 離線

發帖: 10966
漁樂幣: 11004783 元
41樓  發表於: 2009-05-19   
引用樓主  亞神  於  2009-05-18 19:42  發表的  夏至 :
      夏至來臨,休漁期依始,亦是磯釣人的黃金檔期已過,昨日朋友誠邀澳門出私家艇東區釣排口,連船主五人成行,有GPS有探魚機仲有電摩打,不用抛錨,釣況好差,一來我艇釣知識有限,期間兩個朋友來電相約釣塘,首位說道去XX練習,回應...在黃芧艇釣緊呀...唔去喇你去喇...回答...哦...釣多D喇;到中午第二位老友來電又如前者內容....我都好坦白相同回應...回答...我都費事採佢CUT線,我都想問一問...
何為釣,何謂綱,何為戈,何謂宿.......

又係果句啦.....唔好攪到係你埋邊嘅石上磯友就點釣都得架啦............况且魚季己過...唔出D絕招又真係好難有魚嘅..........遲下我都去老廟船矶磯先得

挑...船磯....呢句實係隻野講架啦阿神揾日捉埋佢上船......等佢試下船矶都蕉嘅惨况啦
釣魚郎 離線

發帖: 11606
漁樂幣: 21209904 元
40樓  發表於: 2009-05-19   
引用第  37  樓  双鱼座  於  2009-05-19 10:10  發表的 :
   只要是一杆一魚的概念上、玩任何一種釣法本人都支持但煩請不要滥捕、“小魚放生、功德無量”
[attachment=68089]      

財叔 離線

發帖: 10235
漁樂幣: 182671 元
39樓  發表於: 2009-05-19   
引用第  38  樓  沙立皇  於  2009-05-19 10:21  發表的 :
亞街坊:有見地,做個開心快活既釣者就得啦,何必咁柒多手則呢,D成日都釣唔到魚既人真係麻柒繁。

早晨呀大帥父。好久不見,你好嗎
沙立皇 離線

發帖: 5389
漁樂幣: 10335476 元
貢獻值: 1 點
38樓  發表於: 2009-05-19   
引用第  36  樓  機車28  於  2009-05-19 06:24  發表的 :

其實上面有很多釣友講得得清楚!船磯未必一定是濫殺!   
隨著季節變遷!所釣既魚種,取之有道,就得啦!   
何必自套鎖呢!做個開心快活既釣者吧!      [attachment=68088]
亞街坊:有見地,做個開心快活既釣者就得啦,何必咁柒多手則呢,D成日都釣唔到魚既人真係麻柒繁。

双鱼座 離線
級別: 熱心會員
發帖: 89
漁樂幣: 242 元
37樓  發表於: 2009-05-19   
   只要是一杆一魚的概念上、玩任何一種釣法本人都支持但煩請不要滥捕、“小魚放生、功德無量”

鲷鲷!唔怕你精、唔怕你呆、我最怕你唔来!!!!!!
機車28 離線

發帖: 8189
漁樂幣: 9811377 元
36樓  發表於: 2009-05-19   

其實上面有很多釣友講得得清楚!船磯未必一定是濫殺!   
隨著季節變遷!所釣既魚種,取之有道,就得啦!   
何必自套鎖呢!做個開心快活既釣者吧!     

BIG ONE IT'S OUR TARGET!
2014未見過魚
newhks1999 離線
級別: 榮譽會員
發帖: 601
漁樂幣: 87 元
35樓  發表於: 2009-05-19   
山水水泥
描述
快速回覆

驗證問題: