查看完整版本: [-- 請問大家會如何選擇釣場 --]

-> 圍釣 塘釣 台釣 -> 請問大家會如何選擇釣場 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

台釣發燒友 2007-06-04 00:53

請問大家會如何選擇釣場

如果 : 在橫琴有一個淡水台釣場 一個 咸水釣場 你們一般會選擇哪個釣場
      (淡水台釣場) 魚種-大約鯇魚2-8斤 大頭魚2-6斤   桂花魚1-3斤   羅非1-6斤   塘x3-12斤   場的收費大約 120  

(咸水釣場) 都係一般橫琴主要魚獲
文字

麻煩曬大家   可以給我一個寶貴的意見嗎?

台釣發燒友 2007-06-04 00:55
現在橫琴看到的都只是有咸水的釣場   會否加點新釣場會吸引一點嗎?   令釣友們更多選擇私空間 更多新玩意

光頭死神 2007-06-04 01:03
fd ~ 你絕對有得做 , 如果你可以搞埋一個專釣非既比賽塘 , 我諗你會更好生意 d 添

台釣發燒友 2007-06-04 01:17
引用第2樓光頭死神2007-06-04 01:03發表的“”
fd ~ 你絕對有得做 , 如果你可以搞埋一個專釣非既比賽塘 , 我諗你會更好生意 d 添

多謝你的意見 不過仲想聽多點人的意見...始終都不能夠靠一個人的意見去開....

肥仔 2007-06-04 01:34
$120好似貴左 d 喎~

台釣發燒友 2007-06-04 01:46
引用第4樓肥仔2007-06-04 01:34發表的“”

咁大約覺得幾多錢左右係好呢?? 但係我收120   我會落好多魚...但如果釣友們覺得貴 可以再諗下平d.....但落魚方面 就會跟返個數.....

台釣發燒友 2007-06-04 01:48
同埋   個塘搞 學生優惠會唔會好d呢 同埋網友優惠會不會又好點呢...現在就是希望大家比點意見....才會做得好..

玖零壹參 2007-06-04 04:28
台釣魚獲存活率很高,不取魚就大家開心,收費就可以下降,我一定到。

1魚 2007-06-04 07:37
設定時間,例如四小時為一節,便可以將收費減少,放魚量增加,機動性是否會大一些

sang 2007-06-04 08:17
台釣唔識玩有冇優惠

dailly 2007-06-04 08:36
支持這種具有新思維、高遠見、以顧客為中心的魚場經營者。

台釣發燒友 2007-06-04 11:28
現在 清晰了很多 原來咁多朋友想都是同一意見...

achong 2007-06-04 11:42

傑仔 2007-06-04 12:00
引用第0樓台釣發燒友2007-06-04 00:53發表的“請問大家會如何選擇釣場”
如果 : 在橫琴有一個淡水台釣場 一個 咸水釣場 你們一般會選擇哪個釣場
      (淡水台釣場) 魚種-大約鯇魚2-8斤 大頭魚2-6斤   桂花魚1-3斤   羅非1-6斤   塘x3-12斤   場的收費大約 120  

(咸水釣場) 都係一般橫琴主要魚獲
文字
.......

台釣我都唔識.....如果有ga話我都想去玩下...
成日釣d都係橫琴4寶好悶...
120入埸費又唔會話好貴....如果包接送+午餐咁120就絕對冇問題啦~!
仲有想問問樓主桂花魚1-3斤...鯇魚2-8斤.... 羅非1-6斤
咁比唔比玩lure ga?

台釣發燒友 2007-06-04 12:08
引用第13樓lure-new.b2007-06-04 12:00發表的“”

台釣我都唔識.....如果有ga話我都想去玩下...
成日釣d都係橫琴4寶好悶...
120入埸費又唔會話好貴....如果包接送+午餐咁120就絕對冇問題啦~!
仲有想問問樓主桂花魚1-3斤...鯇魚2-8斤.... 羅非1-6斤
.......

考慮中..........午餐就有...但車接送都仲要搵人傾下...

傑仔 2007-06-04 12:12
引用第14樓台釣發燒友2007-06-04 12:08發表的“”

考慮中..........午餐就有...但車接送都仲要搵人傾下...

其實車方面就唔怕ga啦...冇車買部就話貴ja...請個人返黎應該好易請ja...
據我所知...桂花魚唔係肉食性ga咩...?
請樓主解答~?
仲有...如樓主所說要做埋網友有優惠有一定ga難道!(點核對身份)
學生就出示學生証就冇問題~!支持

傑仔 2007-06-04 12:15
引用第4樓肥仔2007-06-04 01:34發表的“”

$200都有人去啦~!

台釣發燒友 2007-06-04 12:19
引用第15樓lure-new.b2007-06-04 12:12發表的“”

其實車方面就唔怕ga啦...冇車買部就話貴ja...請個人返黎應該好易請ja...
據我所知...桂花魚唔係肉食性ga咩...?
請樓主解答~?
仲有...如樓主所說要做埋網友有優惠有一定ga難道!(點核對身份)
.......

車方面就一定會有...但系仲有很多問題.....桂花魚可以用一般粉都可以釣到....但就無咁密口.......甘又不能收太貴...事實上 淡水魚比咸水是便宜...我不可以因為橫琴只有一個淡水塘就因此加價....因為我都系好鐘意釣魚....同埋用台釣方式 我覺得比在塘磯釣方式好玩得多.......

肥仔 2007-06-04 12:19
引用第16樓lure-new.b2007-06-04 12:15發表的“”

$200都有人去啦~!

你知我 d 貧苦學生 ga la
同埋台釣我又唔識 , 都唔知點好~

台釣發燒友 2007-06-04 12:22
網友有優惠 應該就會要跟貼 or 打電話證實一下吧 同埋 你地有衫....我見過有d會員都有這個網的衫   同埋大家可以比點意見 因為我不想肓目咁去做....大家釣友比多點意見 可以搞到個塘仲完美......

台釣發燒友 2007-06-04 12:24
引用第18樓肥仔2007-06-04 12:19發表的“”

學生有優惠 唔洗怕.....可能仲平過你釣其他塘......但我見你地係網山都有用粉釣....其實都差不多...沒有太大的規管

傑仔 2007-06-04 12:25
引用第17樓台釣發燒友2007-06-04 12:19發表的“”

車方面就一定會有...但系仲有很多問題.....桂花魚可以用一般粉都可以釣到....但就無咁密口.......甘又不能收太貴...事實上 淡水魚比咸水是便宜...我不可以因為橫琴只有一個淡水塘就因此加價....因為我都系好鐘意釣魚....同埋用台釣方式 我覺得比在塘磯釣方式好玩得多.......

其實價錢控制係$100-$150之間就唔會有太大問題(真係好玩又有服務)
同埋橫琴魚塘釣獲方面...本土+同胞佢地喜歡有咁多拎咁多...
樓主可以收$120!限???斤魚携走...咁樣就可以佢又有魚食..你又唔怕做貼錢生意

傑仔 2007-06-04 12:26
引用第20樓台釣發燒友2007-06-04 12:24發表的“”

學生有優惠 唔洗怕.....可能仲平過你釣其他塘......但我見你地係網山都有用粉釣....其實都差不多...沒有太大的規管

我拎返張陳年學生証出黎用唔用得呢?

台釣發燒友 2007-06-04 12:27
引用第22樓lure-new.b2007-06-04 12:26發表的“”

我拎返張陳年學生証出黎用唔用得呢?

有年份的

肥仔 2007-06-04 12:27
引用第20樓台釣發燒友2007-06-04 12:24發表的“”

sorry , 我唔記得左我剛剛畢左業 , 已經唔係得學生了~
是有用粉釣 , 但是不太識 , 如果橫琴真係開左台釣場 , 我諗我都會來玩下 ge

傑仔 2007-06-04 12:28
引用第23樓台釣發燒友2007-06-04 12:27發表的“”

有年份的

當然有啦~不過是199x年

台釣發燒友 2007-06-04 12:28
引用第21樓lure-new.b2007-06-04 12:25發表的“”

其實價錢控制係$100-$150之間就唔會有太大問題(真係好玩又有服務)
同埋橫琴魚塘釣獲方面...本土+同胞佢地喜歡有咁多拎咁多...
樓主可以收$120!限???斤魚携走...咁樣就可以佢又有魚食..你又唔怕做貼錢生意

一個很好的提意

傑仔 2007-06-04 12:30
引用第26樓台釣發燒友2007-06-04 12:28發表的“”

一個很好的提意

如果有埋lure玩咁就真係dream dream dream啦

台釣發燒友 2007-06-04 12:35
引用第27樓lure-new.b2007-06-04 12:30發表的“”

如果有埋lure玩咁就真係dream dream dream啦

不過玩lure 就一定會限攞魚......但就限   7-8斤...不過唔知甘怕唔怕無人玩...

台釣發燒友 2007-06-04 12:37
引用第24樓肥仔2007-06-04 12:27發表的“”

sorry , 我唔記得左我剛剛畢左業 , 已經唔係得學生了~
是有用粉釣 , 但是不太識 , 如果橫琴真係開左台釣場 , 我諗我都會來玩下 ge

XT_1993 2007-06-04 12:41
引用第7樓玖零壹參2007-06-04 04:28發表的“”
台釣魚獲存活率很高,不取魚就大家開心,收費就可以下降,我一定到。

这样不错!

傑仔 2007-06-04 12:50
引用第28樓台釣發燒友2007-06-04 12:35發表的“”

不過玩lure 就一定會限攞魚......但就限   7-8斤...不過唔知甘怕唔怕無人玩...

我都敢寫包單...獵人們釣魚不拿魚走!除左佢地想要你d桂花拎返home養...
但要考慮到其他客人...我地係咁飛下飛下...好多人都唔like我地係樹攪住晒...嚇走佢地d魚ga ma~!
開2個塘!

台釣發燒友 2007-06-04 12:56
引用第31樓lure-new.b2007-06-04 12:50發表的“”

我都敢寫包單...獵人們釣魚不拿魚走!除左佢地想要你d桂花拎返home養...
但要考慮到其他客人...我地係咁飛下飛下...好多人都唔like我地係樹攪住晒...嚇走佢地d魚ga ma~!
開2個塘!

不過台釣的 不會用太大的地方...因為手竿不會太大範圍   so可以玩都唔怕.......

傑仔 2007-06-04 13:01
引用第32樓台釣發燒友2007-06-04 12:56發表的“”

不過台釣的 不會用太大的地方...因為手竿不會太大範圍   so可以玩都唔怕.......

咁樣我就靜心等待你個發燒魚塘開張啦~!

台釣發燒友 2007-06-04 13:15
引用第33樓lure-new.b2007-06-04 13:01發表的“”

咁樣我就靜心等待你個發燒魚塘開張啦~!

大約二個月時間左右.....我自己都心急 但唔心急得 要清楚釣友想法

傑仔 2007-06-04 13:18
引用第34樓台釣發燒友2007-06-04 13:15發表的“”

大約二個月時間左右.....我自己都心急 但唔心急得 要清楚釣友想法

實事求事~做到最好!
釣友之福!

肥仔 2007-06-04 13:19
咁個塘會係咩形狀 ga?
方形?不規則?

台釣發燒友 2007-06-04 13:29
引用第36樓肥仔2007-06-04 13:19發表的“”
咁個塘會係咩形狀 ga?
方形?不規則?

大約系橫琴錢塘的形狀 但現在找尋更大的塘   希望大家釣得舒服......

sang 2007-06-04 14:06
引用第18樓肥仔2007-06-04 12:19發表的“”

肥哥哥,,台釣你唔識,真唔真,,我5信

魔鬼釣手 2007-06-04 15:38
引用第37樓台釣發燒友2007-06-04 13:29發表的“”

大約系橫琴錢塘的形狀 但現在找尋更大的塘   希望大家釣得舒服......

找大的塘, 不如分兩個...一個比用 lure 一個唔比用 ... 因為比錢釣魚的人都唔想比其它人搞住...
不竟做生意都唔希望得失任何客人, 如果因為留住一個客人而令另一個客人釣得唔舒服, 咁就無謂啦!!

同埋希望有夜水玩~ 最好有埋BBQ~ 而冬天就可以打邊爐

一魚叔提意分時段收費都好的, 以四小時為一個時間段, 相信咁樣能夠更加 push 到一天只能抽幾小時的人過來止魚毒 !! 當然你可以將不同時間設置為不同收費, 不竟唔同時段魚的密口情況都不同~

總結, 服務性行業一定要進步的, 不能默守成規...客人永遠都鐘意最大的彈性!

最後, 提供一個網上免費問卷系統給你, 相信你一定能收集更多更有效的分析結果!!
http://www.my3q.com

台釣發燒友 2007-06-04 15:51
引用第39樓魔鬼釣手2007-06-04 15:38發表的“”

找大的塘, 不如分兩個...一個比用 lure 一個唔比用 ... 因為比錢釣魚的人都唔想比其它人搞住...
不竟做生意都唔希望得失任何客人, 如果因為留住一個客人而令另一個客人釣得唔舒服, 咁就無謂啦!!

.......

thx 曬...但分兩個   太貴啦....   我先開一個看看反映如何......同埋 BBQ果D就一定有啦...彈性時間 都會有 但2樣都會做.......

高比 2007-06-04 16:45
淡水魚我只喜歡釣紅肚倉(不是食人倉,因為樣子差不多,但沒有尖牙)...希望有的話放d.它是力量和速度的

化身.在國內一個大水塘水釣過一次6斤左右的.勁到飛起.和海水倉魚不相伯仲...而且它的繁殖力驚人,如果

國家沒有禁止進口的話我建議你進這個東西,可以給釣友帯來好大的驚喜!

台釣發燒友 2007-06-04 16:53
引用第41樓高比一號2007-06-04 16:45發表的“”
淡水魚我只喜歡釣紅肚倉(不是食人倉,因為樣子差不多,但沒有尖牙)...希望有的話放d.它是力量和速度的

化身.在國內一個大水塘水釣過一次6斤左右的.勁到飛起.和海水倉魚不相伯仲...而且它的繁殖力驚人,如果

國家沒有禁止進口的話我建議你進這個東西,可以給釣友帯來好大的驚喜!

我知這種   都釣過.....力就一般.......

魔鬼釣手 2007-06-04 17:20
引用第40樓台釣發燒友2007-06-04 15:51發表的“”

thx 曬...但分兩個   太貴啦....   我先開一個看看反映如何......同埋 BBQ果D就一定有啦...彈性時間 都會有 但2樣都會做.......

如果打算開一個的話, 比唔比玩 lure or 軟虫呢 ?

Ar保 2007-06-04 17:27
怎樣的一個淡水台釣場我會常去光顧呢?

1 魚量多,過足手引
2 收費平
3 吾比攞魚,因為都有人提過了,台釣的魚放生成率極高,而我去過一次後知道有幾多魚,而該塘吾比攞魚,我就無需擔心下次去釣會冇魚釣,比人釣晒攞晒,塘主吾知有冇放魚的問題,而且吾比攞魚可以造就第1點和第2點
4 娛樂性,要魚種多,可以另下一次抽竿吾知中乜魚係一件好驚喜既事,而且可以考慮放d惡魚,例如:桂花鱸,紅肚䱽,生魚,鯰科魚等....一來可以玩下假餌,二來可以清除塘中小魚,另台釣避免了小魚打擾而且另魚穫有一定的size
5 釣場環境,一個四方形的水塘,就算再多魚釣都冇乜引,像在魚缸裹釣魚,如果營造到一個美麗,富大自然感覺的釣場,一來我相信會更給引人,二來對魚又好,如有露出水面的假石山,水草,風車草,蓮,塘邊樹.草....等結合成一個生態環境,能有多處攻擊標點,又可以做產卵環境,小魚又可以被惡魚吃,變成食物鏈

哈哈兒 2007-06-04 20:09
淡水塘~~~~~~幾好呀
不過唔識台釣

1魚 2007-06-04 20:40
理性討論~精一下先.....頂!!

last 2007-06-04 21:06
我都想試下點樣台釣,但要揾人教先得!收120一定冇問題,至在玩啫!

小小強 2007-06-04 23:54
呢貼果然夠 "精"

dacky 2007-06-05 01:30
其實係我個立場尼睇 , 一個成功ge釣魚場 , 出發點一要做好"安守本份" , 如果話要做到爭取一樣東西而要放棄令一樣東西 , 我覺得係一樣好可惜ge事 , 一個好的魚塘我覺得不需要過道hard sale , hard sale只會令到人覺得這個場只識過度宣傳 , 同真正會唔會又係令一回事呢 ? 但如果是一個有多人經常光顧的釣魚場 , 機本上不需要作過多ge宣傳 , 只需要作機本上ge架構介紹等等就可以 , 一個成功的魚場如果可以keep 到有一班客仔係到 "花傳百里香" 並非難事 , 此日指日可待 , 成功與否都能操控在自己掌中 ~                              

查看完整版本: [-- 請問大家會如何選擇釣場 --] [-- top --]