查看完整版本: [-- 塘釣後放活動 --]

-> 圍釣 塘釣 台釣 -> 塘釣後放活動 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

小小強 2007-08-06 23:43

塘釣後放活動

話說我同肥仔尋日去塘釣比賽,一個久未前往的橫琴塘

作釣過程都較為艱辛,拖足一日得幾條,有人一條,兩條,有人釣到中午一口魚訊都無call車走人....亦都有人釣廿幾斤魚...在此不多說

有見現時極力鼓吹的釣後放活動,我同肥仔決定將我地既魚獲放生,放到魚場後的小河裡~~~

此舉為喧洩我們對橫琴塘的不滿之餘,同時表明我們不認同派街坊的行為

希望有一日能見到橫琴能出現一個鴨記的塘吧

KeLvInFisH 2007-08-07 00:02
做得好~~~~雞雞~~好可愛

安仔 2007-08-07 00:05

sang 2007-08-07 00:11
放到小河

fatfatfat 2007-08-07 00:18
嚴重支持!!

zoo 2007-08-07 00:19
引用第0樓小小強2007-08-06 23:43發表的“塘釣後放活動”

作釣過程都較為艱辛,拖足一日得幾條,有人一條,兩條,有人釣到中午一口魚訊都無call車走人....亦都有人釣廿幾斤魚...在此不多說

有見現時極力鼓吹的釣後放活動,我同肥仔決定將我地既魚獲放生,放到魚場後的小河裡~~~
.......

小強,肥仔好特別個幅呢!

macauman 2007-08-07 00:20
嗯 你地幫我地出左一口惡氣啊 呵呵 我個日同你地一齊釣加 釣左成日都係得一隻盲鬼(落雨個陣仲俾佢走甩) 決定星期三過鴨仔解毒 橫琴都有好似鴨仔既地方就好啦

KeLvInFisH 2007-08-07 00:25
引用第1樓KeLvInFisH2007-08-07 00:02發表的“”
做得好~~~~雞雞~~好可愛~重有....大家唔覺肥仔次次釣魚都係e條fu咩?

Honfer 2007-08-07 00:25
支持到底呀.......個海又多幾條魚le....

尾長 2007-08-07 00:34
全力支持。。。。。。。

paulo 2007-08-07 00:36
好野!

zoo 2007-08-07 00:42
小強,有機會再去塘釣,想辦法釣後放到海里,咁就功德無量!

尾長 2007-08-07 00:49
搞次塘釣,釣後放出大海。活動

dacky 2007-08-07 00:50
條星星無事啊嗎 , 最後 ~

zoo 2007-08-07 00:51
引用第12樓尾長2007-08-07 00:49發表的“”
搞次塘釣,釣後放出大海。活動

支持!

見血方休 2007-08-07 01:27
如果可以放入大細湖就好LU

海狗 2007-08-07 04:03

sang 2007-08-07 06:22
引用第15樓見血方休2007-08-07 01:27發表的“”
如果可以放入大細湖就好LU

支持!放入大細湖

XT_1993 2007-08-07 06:28
功德无量

高比 2007-08-07 07:52
長遠計要買d魚苗放生...

xx9jw 2007-08-07 09:04

傑仔 2007-08-07 09:42
係你都唔好係個廁所放啦~!!!

宮本 2007-08-07 09:46
[hide=500] 要放入大細湖要做足準備功夫

要帶足夠的冰箱裝魚

要帶搬運工具

要帶打氣機

如果大家咁熱烈 我都希望搞下塘釣后放生活運 一齊釣鬼晒佢地D魚去大細湖放[/hide]

傑仔 2007-08-07 09:47
引用第22樓宮本2007-08-07 09:46發表的“”
瀏覽此貼需要威望

同小強咪試過一次諗住放去細湖lor~
點知過完關去到細湖....d魚

宮本 2007-08-07 09:49
我帶過幾次 的確有些魚系易死一點的

所以一定要做足準備

最好一次 9成下水都生的

sang 2007-08-07 10:09
瀏覽此貼需要威望

返本~大大 幾時搞下塘釣放生

dailly 2007-08-07 10:36
願主祝福你們 (小強和肥仔)

艾域隆 2007-08-07 11:48
放大細湖最大的敵人係"落網檔"

fatfatfat 2007-08-07 11:52
引用第23樓lure-new.b2007-08-07 09:47發表的“”

同小強咪試過一次諗住放去細湖lor~
點知過完關去到細湖....d魚

我試過放d盲曹紅由去細湖,極速過關,飛車到細湖放,過幾日就睇到帖話有人0係細湖中左條盲曹,放去細湖真係多多都唔夠放...都係放去海係最好...

高比 2007-08-07 12:27

路過... 2007-08-07 16:30
明言~

.尹仔. 2007-08-07 23:39
支持......支持......

dacky 2007-08-08 00:25
瀏覽此貼需要威望

咁樣我有興趣喎 ^^

Ar保 2007-08-08 06:33
支持到底~~~~放大細湖!!!!

Ar保 2007-08-08 06:59
引用第29樓高比一號2007-08-07 12:27發表的“”
原則上很支持放生之心,但放魚到南西環湖的意義不大.要想一想是為了維護大自然而放生,還是為了有魚釣而放生,前者功德無量後者出於利便之欲,都無不錯,放生放生,不一定放了都可以生,使之能生態平衡繁衍後代才是正確的做法. 其實釣魚佬本身就不殺伯仁

計條數啦不如,攪一次計佢放得生10條魚好未?你去20次先放得生200條,你吾係諗著戈200條魚就可以影響生態平衡下話?而家戈度d非洲鯽就真係多到影響生態啦,再講落網者,吾通佢網後放?仲有其他大小通殺的"圍骰釣魚者"真係生存到30條已經偷笑到吾識停啦,係~放了不一定生,但吾放係冇可能生丫嘛,你買條魚返屋企夠吾一定養得生啦,所以你講係多舊魚,仲有意義呢樣野,放生既出發點,吾係話為乜為物,只係想在澳門呢個咁有限既地方,比個機會比大家有多一個魚種希望可以中下姐,如果我放左50條落去,N日之後中左只需一條,我都會覺得去放5次魚係值得囉!!你吾好講野好似好有深度咁先得架,係度打擊支持者既視氣又對你冇好處,好心你....冇心支持吾好出聲,吾係強迫你要JOIN,但攪得好的話你有份釣!!!

澳卡道 2007-08-08 07:26
引用第0樓小小強2007-08-06 23:43發表的“塘釣後放活動”

.......

大煱了......出面絛小河又綱又電的.....

下次放記得放蚝排個邊

小強 肥仔 加油

宮本 2007-08-08 14:56
[hide=300] 放心啦各位 認清楚自己放生的目點就足夠了 沒什麼好吵的

反正又唔系放別人釣的魚 自己的事自己幹

在大細湖釣到魚 系你有本事+上運氣

釣上來的也不一定系自己放的魚

工作系會一直做 ^^

下次搞塘釣放生團再通知大家

最近忙著裝修 可能會很少上漁網了[/hide]

sang 2007-08-08 15:10
引用第36樓宮本2007-08-08 14:56發表的“”
瀏覽此貼需要威望

你公司有冇得上網

小小強 2007-08-08 18:45
我諗無邊唔想大細湖有紅鮋盲鬼釣,若果當日有打氣設備,我地會將魚獲搬返大細湖放,好老實講放戈度目的當然係希望有魚釣,但係最終目的係希望佢地能夠有下一代,咁我地就唔使吓吓比錢去收費塘釣魚

放得大細湖就預咗比人網會比人釣走,所以我地要做好本份堅持在大細湖釣到魚要放生,也希望釣魚佬自律

大家總要站出第一步才會有希望

哈哈兒 2007-08-08 20:23
支持~~~~~~~~~~

尾長 2007-08-08 21:30
引用第36樓宮本2007-08-08 14:56發表的“”
下次搞塘釣放生團再通知大家

lomwo 2007-08-09 16:37
用什麼魚餌釣.

dacky 2007-08-10 01:07
紅鮪肓鰽係大細湖係可以自行繁衍後代 , 廢心人無需為此事過於操心

Honfer 2007-08-10 01:20
釣魚佬中意釣魚....放魚係釣點想多d 魚都係好正常...可以話係為左滿足自己少少ge 興趣
但如果真係好似你所講咁,就魚都吾好釣le....因為分分鐘入扣殺魚.....都只係因為你ge 貪釣意念而做成....

而且放係湖一樣繁衍到後代,可能你覺得係個湖到繁衍到都無作為,係個海繁衍後代先叫ok....問題係今時今日個海比人攪得咁西利呢......電毒炸都有....起碼呢d 野兩個湖無先le....頂多都係網......所以我覺得放係海同湖都不失為一個保護方法......

dacky 2007-08-10 01:28
放係海到咪仲死得快 , 一尼污染勁 二尼三毛船日網夜網 日電夜電, 比佢網到條肓鰽佢唔開心到笑呀 , 加上兩個湖d水 都靚d啦 , 同出邊海比簡直無得比............

海狗 2007-08-10 01:35
引用第38樓小小強2007-08-08 18:45發表的“”
我諗無邊唔想大細湖有紅鮋盲鬼釣,若果當日有打氣設備,我地會將魚獲搬返大細湖放,好老實講放戈度目的當然係希望有魚釣,但係最終目的係希望佢地能夠有下一代,咁我地就唔使吓吓比錢去收費塘釣魚

放得大細湖就預咗比人網會比人釣走,所以我地要做好本份堅持在大細湖釣到魚要放生,也希望釣魚佬自律

大家總要站出第一步才會有希望

快攻仔 2007-08-10 02:26
我試過用冰帶兩條紅油返黎,返到屋企見未死,自己整左d咸水,佢地又醒返,之後打氣帶去湖邊,就好似死死地,放入水十秒又睇住佢地一齊打圈好開心咁走左

宮本 2007-08-10 11:51
引用第46樓快攻仔2007-08-10 02:26發表的“”
我試過用冰帶兩條紅油返黎,返到屋企見未死,自己整左d咸水,佢地又醒返,之後打氣帶去湖邊,就好似死死地,放入水十秒又睇住佢地一齊打圈好開心咁走左

原來這裡都幾多有心人的 ^^

高比 2007-08-10 14:07

无极 2007-08-11 22:22

查看完整版本: [-- 塘釣後放活動 --] [-- top --]