查看完整版本: [-- 略述塘釣的裝備和釣法 --]

-> 圍釣 塘釣 台釣 -> 略述塘釣的裝備和釣法 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2005-05-27 21:24

略述塘釣的裝備和釣法

首先講吓塘釣裝備先,其實塘釣黎講,係一種好輕鬆寫意的釣魚,無需要帶一大堆行理呀...車仔呀..好似走難咁過關,自從橫琴開了關口之後,讓澳門的釣魚人又多了一個選擇,還算不錯喇,最起碼安安全全,無需要磯釣那種的辛苦,但我不是否定磯釣呀,本人也是一個磯釣的超愛好者,但本專欄係講塘釣,那就繼續講講吧!

一般而言,在池塘作釣,其實使用12呎的1~2號竿就可以應付了,但觀察大部份釣友都用15~18呎,咁~其實都無咩所謂囉!有人鐘意開細車,有人鐘意開部2000cc車,投其所好,開心就得喇!最主要我點解話12呎好呢,因為塘的範圍有限,碰到假期時人迫人,好易竹撞竹.

至於魚絲,絲身一般用3號比較差唔多喇,能攻能守,釣鱲唔會太粗,釣鱸又唔怕太幼,但絲腳用太細釣鱸就危險d囉,5號會安全上魚機會大d,唔係話咩嘢,需然高手可以用1~2號釣上好幾斤魚上水,但也要看魚種呀,鱸魚由於鰓好鋒利,4號以下絲腳~~啪~~一吓洗鰓就冇喇,鱸魚會跳出水面洗鰓,這一煞那也是最易絲腳碰到鰓...至於鱲魚就用細絲都唔成問題,1~3之間都有人用,無需太刻意計較,其實釣塘,最重要就係個塘d魚開唔開口呀!您信唔信呀,好多魚塘都係下午4點後至開口,因為塘主應該都會在未天光時餵食過魚飼料,比d魚食飽早餐先,要等到下午至肚餓呀!所以釣到3點幾都冇咩收獲想走人的朋友,幾大都頂埋到5點呀.

魚餌方面,每種魚的胃口都唔太一樣,並且隨著天氣,水溫,都會對食物產生反應,應該多帶備幾種,例如生蝦,死白蝦,重殼蟹等

釣池塘所用的浮標,道理來說,應該用長型的池釣浮標,吃水重量在1.5錢為適合,但好像澳門都比較多人用浮波..冇所謂啦!又係哥一句,投其所好姐!

今日暫說到此~預祝爆箱!

光頭死神 2005-05-28 11:30
好文章 ~~~ 頂 !!

光頭死神 2005-05-28 11:33
不過我呢年幾以來都未拎過磯竿去塘釣, 全部都係用6~9呎既假餌竿就夠 , 亦都只係用返最簡單既釣組 , 一個 jighead 就搞掂 ~~~~~~~ 魚餌係生蝦或者軟蟲 ~~~ 個塘唔俾用假餌既就用蝦 , 可以玩假餌既就用軟蟲或者假餌 ~~~ 不過九成大半都係唔準用假餌 , 所以只可以用生餌當假餌用 ~~ 周圍去搵魚釣 , 呢個方法萬試萬靈 , 全場人蕉個時我都未試過少過十條既收獲

barry 2005-05-28 13:06
点样叫做周围找鱼钓?

通常每一個魚塘,都會有一個一個的洞,因為魚的本能會自己在水底掘一個洞來休息,假如有敵人經過牠們的洞,魚可能會攻擊來訪者,呢種係好多魚的天性,尤其是鱸魚,同埋溪流裡面的香魚,香魚在澳門就沒有喇,日本就好多,由於日本環保做得好好,呢樣唔到我地唔服,好多溪流都可以有香魚的存活,而釣香魚也是利用魚會佔地頭,而攻擊過路者的理念,研發出一種誘釣香魚法

光頭死神 2005-05-28 13:59
唔止鱸魚既, 任何魚都會有 ~~~
係 d 塘個度要搵魚竇都唔係太難既,當清楚左地形之後就好易釣 ga la ~~~

welcome 2005-06-20 01:03
每個塘都一定有些深淺位置,比如出水口就深d啦

奇一 2005-06-20 19:57
好想学下................光头XX,几时教下啊?

光頭死神 2005-06-21 01:17
唔可以亂咁教人 .... 會好大獲 ga .....

宮本 2006-08-11 12:45
會比人列入黑名單嫁

tony 2006-08-12 02:59
教左大家下次去就玩得開心d wo

陆虎 2006-08-25 10:05
好文章

大舊飯 2008-06-19 22:59
我通常用船干,七號腳,五唬身,十幾斤星星都死無全屍

itit 2008-07-23 01:32
cc

任我行 2008-07-23 01:44
引用第12樓大舊飯2008-06-19 22:59發表的“”

大舊飯 Welcome Back

ken..... 2008-07-23 12:11
引用第12樓大舊飯2008-06-19 22:59發表的“”

bto78 2008-07-31 19:03

沙立皇 2008-07-31 19:59
引用第15樓ken.....2008-07-23 12:11發表的“”

呢D先係高手呀,學野啦傻仔。

FM 2008-07-31 20:02

寶記 2008-09-24 19:04

leocheong 2008-11-13 00:14
good ar !

chon 2008-12-22 07:30

新丁 2009-02-20 23:49

求.敗 2009-02-25 11:59

manchon1 2009-04-03 21:18
   學到不小野~多謝樓主!

choi輝 2009-04-22 19:59

manchon1 2009-04-23 12:37

忍者引魚 2009-04-23 18:08

四脚锚钓翁 2009-05-08 22:20
魚樂無窮     

BAN.LUIS 2009-06-17 16:02

黑仔華 2009-06-22 22:38
引用第  12  樓  大舊飯  於  2008-06-19 22:59  發表的 :

好似依家有的塘唔比用船杆同限用五號絲.

掌佬 2009-10-08 16:11

高比 2009-10-08 16:14
又知多D呀!           

掌佬 2009-10-09 10:08

BB0201 2009-11-25 00:25

real 2011-04-14 05:03
引用第  1  樓  光頭死神  於  2005-05-28 11:30   發表的  :
好文章 ~~~ 頂 !!

~蕃薯~ 2011-05-19 18:23
樓主所講的釣法~其實就系點都得無所謂

查看完整版本: [-- 略述塘釣的裝備和釣法 --] [-- top --]