查看完整版本: [-- 學整牙.係時候 --]

-> 會員寫真館 -> 學整牙.係時候 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

arrowtsang 2008-11-13 17:33

學整牙.係時候

黑鯛牙齒標本製作
《黑鯛牙齒標本製作》

想將自己的釣獲做一些記念,可以影相、做魚拓、又或者將它的牙做標本。今次同大家分享一下做立魚牙標本的少少心得!

1. 首先將食完的魚牙留起一共八塊,然後用牙刷擦乾淨牙骨上的皮、肉、骨膜等! 之後將牙骨放入滾水煮2至3分鐘,目的是將牙骨內的魚油迫出來,緊記切勿煮得太耐,因為會甩牙的!

2. 第二步驟是消毒。將牙骨用器皿盛載,加入雙氧水浸過牙骨,浸兩小時或以上。但不能太耐,太耐又會甩牙的! 雙氧水作用是將牙骨內的細菌殺死,被免日後細菌感染而發黃。雙氧水亦有漂白的作用,浸好後用清水清洗。

3. 第三步驟將魚骨放在紙巾上曬太陽,作用和煮魚骨步驟一樣都是將魚油迫出。經曝曬後,你會發覺紙巾會將魚油吸走而變黃這時候要將紙更換,直至紙巾再沒有魚油為止,這步驟可能須時幾日。

4. 完成3個步驟後就可以將它用膠水黐上。先把上面兩塊和下兩塊分別黐上。這個時候要試一次夾位,然後再將其餘的牙骨黐上。之後就是要將上下組合起來,這時就要決定魚牙張開的大小。

5. 最後步驟是加上一層保護膜,將細菌與空氣完全分隔被免細菌感染而發黃。你可以用透明模型油或者用平價的透明指甲油都可以,用油塗上整副牙骨,待乾後再重複塗上 3、4層便大功告成。

ymtchris 2008-11-13 17:44

海狗 2008-11-13 17:52

chon 2008-11-13 17:57

高比 2008-11-13 17:59

濠雅兒~~ 2008-11-13 18:00

阿B 2008-11-13 18:24

想釣魚 2008-11-13 18:29

釣魚痴 2008-11-13 19:07

亞神 2008-11-13 19:15
無相唔算數,快d post制成品出黎睇下喇

arrowtsang 2008-11-13 19:33
上面亞神兄,請睇諒下,我初學發帖仲未知點整埋相片(讀左十几年小學,淨係打字己經一頭煙)

12345678 2008-11-13 19:39

太子 2008-11-13 19:52
冇相,比副真架我!

arrowtsang 2008-11-13 20:00
比副真野你,咁我點食野呀?(一時吾記話比大家知,我係一條魚黎添)

青木 2008-11-13 21:21

1魚 2008-11-13 21:34
本文來源引用自電波釣魚網

http://fishing.dinball.com/v5/index.php?option=com_content&task=view&id=87&Itemid=36

高比 2008-11-13 21:37
如果係轉載的帖子!
係唔係講明轉帖會好少少呢?不竟是別人的創作.不應拿作自己的使用

1魚 2008-11-13 21:43
是的,如果都是釣魚網站,大家互相尊重,良性交流是一種高尚的禮儀     

indy 2008-11-13 21:54

vic 2008-11-13 21:59

arrowtsang 2008-11-13 22:06
收到了,一魚師父,我在轉帖時失去了2字,未熟手,請見諒,咪當賊,發帖只想釣友習得多知識喳.

1魚 2008-11-13 22:17
引用第  20  樓  arrowtsang  於  2008-11-13 22:06  發表的 :
收到了,一魚師父,我在轉帖時失去了2字,未熟手,請見諒,咪當賊,發帖只想釣友習得多知識喳.

唔緊要~架車爆左呔我補翻就可以

任我行 2008-11-13 22:39

arrowtsang 2008-11-13 22:40
之其實仲有懶人方法:1:將成個立魚斬出黎,掛出騎樓喂烏蠅生蟲再漂白再上油(此法用以保全個立頭造形及位置正位,)2:食完條魚將棚牙用花王漂白水浸一星期上下,再風乾,再用乾水重組(我就慣用熱溶膠,因條魚煮完后某D碰口軟骨位無左,熱溶膠就好接D),再上油上座就OK晒

老秋 2008-11-13 22:59

joaoao 2008-11-13 23:14

活活 2008-11-13 23:34

財叔 2008-11-13 23:43

wongchikit 2008-11-14 00:25
實用   

魚仔餅 2008-11-14 00:55

服部半藏 2008-11-14 01:22

FM 2008-11-14 05:36

豬兜冲@ 2008-11-14 07:11

白立 2008-11-14 07:43

路過... 2008-11-14 08:12
   吾錯!

ymtchris 2008-11-14 09:11
引用第  13  樓  arrowtsang  於  2008-11-13 20:00  發表的 :
比副真野你,咁我點食野呀?(一時吾記話比大家知,我係一條魚黎添)

你用假牙????????

ymtchris 2008-11-14 09:14
引用樓主  arrowtsang  於  2008-11-13 17:33  發表的  學整牙.係時候 :
黑鯛牙齒標本製作
《黑鯛牙齒標本製作》

想將自己的釣獲做一些記念,可以影相、做魚拓、又或者將它的牙做標本。今次同大家分享一下做立魚牙標本的少少心得!
.......

整牙你就教咗, 唔知幾時可以教埋補牙係點補呀.....

有缘人 2008-11-14 10:21
专业!     

小魔女SOS 2008-11-14 12:04
我舊年哥D砌咗都未上光油....

kiko 2009-02-04 22:26

查看完整版本: [-- 學整牙.係時候 --] [-- top --]