查看完整版本: [-- 黃腳立一問 --]

-> 魚 類 圖 鑑 -> 黃腳立一問 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

sioip 2009-07-19 15:29

黃腳立一問

我想問大家
黃腳立係唔係有毒????
同埋
要主意d咩???
例如  釣上黎時要點解勾?
            洗唔洗帶手套??

chon 2009-07-19 15:38
下..無毒嫁= ="""   

1魚 2009-07-19 15:42
黃腳立有劇毒,釣過一條後就無法自救,一個星期就發作一次至兩次   

講返正經野,當釣到立魚,最好您每次外出釣魚,都帶一條毛巾,先用毛巾包住手,去拿條魚的身體,因為魚背的刺好硬的,刺到手會流血,會痛,但無毒,而有些魚會有毒的,多看一些舊帖就找到那些魚有毒了

活活 2009-07-19 15:43
引用第  2  樓  1魚  於  2009-07-19 15:42  發表的 :
黃腳立有劇毒,釣過一條後就無法自救,一個星期就發作一次至兩次   

講返正經野,當釣到立魚,最好您每次外出釣魚,都帶一條毛巾,先用毛巾包住手,去拿條魚的身體,因為魚背的刺好硬的,刺到手會流血,會痛,但無毒,而有些魚會有毒的,多看一些舊帖就找到那些魚有毒了

黃腳立有劇毒,釣過一條後就無法自救

choi輝 2009-07-19 15:46

高比 2009-07-19 16:12
黃腳立無毒,立魚中體型相對較細,塘圍裡的細條的吃餌好狠,大條的就吃餌比較精口少少.

黃腳立無毒.我俾佢吉過好多次只係流少少,不過好痛,但紅鮋有毒,因為入醫院

高比 2009-07-19 16:13
引用第  2  樓  1魚  於  2009-07-19 15:42  發表的 :

高比 2009-07-19 16:14
這個帖介紹毒魚的
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=25819&keyword=%B6%BE%F4%7E

機車28 2009-07-19 16:21
引用第  3  樓  edward68  於  2009-07-19 15:43  發表的 :

黃腳立有劇毒,釣過一條後就無法自救

[attachment=72853]

南水黑毛 2009-07-19 16:30

ymtchris 2009-07-19 16:38
釣魚就有毒....   

KeLvInFisH 2009-07-19 17:05
我都比佢吉過一野 好痛

sioip 2009-07-19 17:20
我想再問多個問題
當魚上釣後
魚勾 勾住魚嘴
之後要點攞返魚勾出黎
因為我唔想整傷件魚
唔想就咁啦個魚勾出黎
請問有咩技巧可以教教我嗎???????

1魚 2009-07-19 17:25
咪就係要用毛巾包住條魚,然後用另一隻手小心解開,但最好用金屬小鉗好些,不會不小心鈎到手,有一支叫做止血鉗的釣魚道具,應該魚舖賣廿幾蚊左右吧,如果看到條魚呑了魚鉤入肚,小魚要放生,把魚絲剪斷就可以了,相信這條魚,還有存活的機會的~   

高比 2009-07-19 17:26
引用第  12  樓  sioip  於  2009-07-19 17:20  發表的 :
我想再問多個問題
當魚上釣後
魚勾 勾住魚嘴
之後要點攞返魚勾出黎
因為我唔想整傷件魚
.......

如果單是勾住魚的嘴,可以拔出來,傷害不會太大!

如果是吞了入扣很深的話,想要條魚生存活,就不要拉扯魚鈎,最好在近口部的地方把線剪掉.放心,一般日子久了,就算這個鈎不出來,對一些大魚來說,不會太影響它們生存的!

所以釣魚要放生,就盡量不要等到魚完全吞入後再抽竿.....一般技巧好一點的師兄,入扣的機會不高的.或者用大一點的魚鈎
要是真的不能活了.請你把魚帶回家吃掉,別浪費生命就可以了

CKC 2009-07-19 17:30

大強 2009-07-19 17:40
一釣過就中毒太深

引用第 2 樓 1魚 於 2009-07-19 15:42 發表的 :
黃腳立有劇毒,釣過一條後就無法自救,一個星期就發作一次至兩次..............

上得嚟個個都身中劇毒......

黑仔華 2009-07-19 17:49
引用第  17  樓  藍玫瑰  於  2009-07-19 17:43  發表的 :

上得嚟個個都身中劇毒......

釣魚郎 2009-07-19 18:10
引用第  10  樓  ymtchris  於  2009-07-19 16:38  發表的 :
釣魚就有毒....   

釣魚好毒架,一上引之後,簡直難以抽身,仲越踩越深.

活活 2009-07-19 18:14
引用第  19  樓  釣魚郎  於  2009-07-19 18:10  發表的 :

釣魚好毒架,一上引之後,簡直難以抽身,仲越踩越深.

無錯, 系非常之毒.  

求.敗 2009-07-19 18:17

钓鱼LO 2009-07-19 18:40
黄脚立有剧毒,钓过一条后就无法自救

哩种剧毒简直不能自救........只会越来越深.....

發記 2009-07-19 18:43

joaoao 2009-07-19 18:52
引用第  14  樓  高比  於  2009-07-19 17:26  發表的 :

如果單是勾住魚的嘴,可以拔出來,傷害不會太大!

如果是吞了入扣很深的話,想要條魚生存活,就不要拉扯魚鈎,最好在近口部的地方把線剪掉.放心,一般日子久了,就算這個鈎不出來,對一些大魚來說,不會太影響它們生存的!
.......

山貓 2009-07-19 19:13

achong 2009-07-19 19:15

肥仔 2009-07-19 19:18
有毒的 , 所以釣到要即刻放左佢

fishson 2009-07-19 20:56

海狗 2009-07-19 21:03

edward 2009-07-19 21:04

sioip 2009-07-19 21:25
THX~~               

arrowtsang 2009-07-19 22:57

itit 2009-07-19 23:46
是呀是呀!很毒嫁

財叔 2009-07-19 23:54
分分鐘毒發身亡       

小小釣手 2009-07-20 00:08

FM 2009-07-20 00:27

服部半藏 2009-07-20 03:09

鱼翅鱼嘴 2009-07-20 05:29
引用第  5  樓  高比  於  2009-07-19 16:12  發表的 :
黃腳立無毒,立魚中體型相對較細,塘圍裡的細條的吃餌好狠,大條的就吃餌比較精口少少.

黃腳立無毒.我俾佢吉過好多次只係流少少,不過好痛,但紅鮋有毒,因為入醫院

哇!原来红鮋都有毒噶.....

忍者引魚 2009-07-20 07:24

魚拓 2009-07-20 18:43

sioip 2009-07-20 18:58
我好想釣到魚

我又好怕釣上黎之後個勾會傷到佢
釣到魚毛
個勾我真係唔知點整出黎
唔想殺生

XCM 2009-08-31 12:14

大强 2009-09-02 10:50
毒在心瘾也!!   

skycoolboy 2010-06-24 12:13
要帶避孕藥咖

查看完整版本: [-- 黃腳立一問 --] [-- top --]