查看完整版本: [-- [原著] 解決沉木退色的問題 --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> [原著] 解決沉木退色的問題 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

dacky 2010-01-19 14:41

[原著] 解決沉木退色的問題

一向沉木的退色問題 , 往往煩憂住一些水族飼養者 , 今日想係到同大家分享一個有效另水退色的方法 , 其實不是什麼的秘密 , 眾所周知就是使用活性碳 , 但我的方法在使用上有小小差異。

活性碳是其中一種多孔性的物質 , 屬於吸附劑之一 , 吸附劑具有巨大的表面 , 而其他吸附劑有活化煤, 煤渣, 吸附樹脂等等...
吸附簡單來講就是一種物質附著係另一種物質表面的過程。

我其實比較喜歡用魚博士的活性碳 , 因為吸附性比其他牌子的強 , 功效不錯 , 大家通常買左包碳番尼 , 都是先洗一洗才放落沙缸或瀘筒中, 但其實這個有可能不是最好的方法 , 我考慮到這樣做的話活性碳本身不會被充分運用 , 達唔到預期的效果 , 因為如果單單只是將整包活性碳放入沙缸 , 因為沙缸水流湲慢 , 可以完全通過活性碳表面的水量不多  

為了可以充分運用整包活性碳 , 所以我想了一個方法 , 假設沙缸中有4格 , 就是在沙缸中第二格設一個抽水泵 , 在第三格設一個梭水性強的容器 , 放入活性碳 (這樣可能避免處理過的水被從新再抽進處理) , 通電後由第二格抽水泵抽出的水直接沖刷整包活性碳 , 另到裡面每一粒活性碳表面都能接觸到水 , 充分地利用整包活性碳去進行水處理過濾 , 功效顯著 , 其實方法有好多 , 只要可以充分咁利用整包活性碳來處理就OK , 因為規矩是死的 , 大家可以不防一試 , 經過測試後我的20寸缸啡色的水在一包碳下一晚間變成清晰 , 55寸缸4支管開燈後隱約見到沉木的水色下 , 用3包碳來處理 , 一天比一天清晰 , 直到第5天完全清晰 , (我自己的情況就還有很輕微的淺淡黃色 , 因為我的沉木比較大和比較新 , 還存在一定的渗透能力 , 不過假以時日這個問題一定會解決) , 希望這篇文章能夠幫到你地啦… 如果當中有出錯 , 請指出交換經驗  

活性碳其實有活化和再生的能力 , 活性碳在社會當中大多用於在工業和水處理上 , 在工業上為了另活性碳的作用發揮得更好 , 大多在使用之前會先進行活化 , 增大它的空隙和吸附能力 ,
用過的活性碳還可以通過相應的方法進行再生循環再用 , 方法有 熱再生法, 生物再生法, 溶劑再生法, 微波輻照再生法 等等等等... 但我們一般家庭儀器以及設備都不夠 , 而且某些再生法在再生過程中要通入二氧化碳, 一氧化碳, 氫氣, 水蒸氣等其他氣體來進一步去除活性碳中的污染物 , 所以在家中基本上是不可能做到的 ^^ , 但曾經聽教授講過可以利用家中的微波爐叮30-40秒去進行簡略的活化 , 但這個方法只會去除活性碳中小部份的物質 , 不建議使用 (但設記不要和網袋一起叮, 後果自負^^)

釣魚郎 2010-01-19 14:49

文偉 2010-01-19 14:54

服部半藏 2010-01-19 15:42

fangao 2010-01-19 16:31

財叔 2010-01-19 16:36

dickkuok 2010-01-19 17:03

choi輝 2010-01-19 18:07

釣魚痴 2010-01-19 18:16

ymtchris 2010-01-19 18:24

arrowtsang 2010-01-19 18:40

路過... 2010-01-19 18:42

DEO 2010-01-19 19:25
唔係勁煲舊木就ok啦

achong 2010-01-19 19:41

jacky@milk 2010-01-19 19:47

機車28 2010-01-19 21:00
引用第  12  樓  DEO  於  2010-01-19 19:25   發表的  :
唔係勁煲舊木就ok啦

我都係用煲水方法,將整舊沈木煲佢七七四拾九日!而且效果快!

dacky 2010-01-19 21:02
引用第  12  樓  DEO  於  2010-01-19 19:25   發表的  :
唔係勁煲舊木就ok啦

Deo 其實煲木會好傷舊木 , 而且會影響佢本身木質 , 都係等佢自然退色好 , LE D 野唔急得 ^^ 放得木就預左  HE HE ~    

FM 2010-01-19 21:02

南水黑毛 2010-01-19 22:39

Sam_Sam 2010-01-19 23:13

chon 2010-01-19 23:31

台灣仔 2010-01-19 23:37

DEO 2010-01-19 23:44
引用第  16  樓  dacky  於  2010-01-19 21:02   發表的  :

Deo 其實煲木會好傷舊木 , 而且會影響佢本身木質 , 都係等佢自然退色好 , LE D 野唔急得 ^^ 放得木就預左  HE HE ~    

甘又係,其實我都未試過煲木,聽就聽得多,我多數拎番黎,鹽水死浸幾日,勤換水10令次之後就ok, 如果木景就唔好煲木,煲木的確會令木色暗啞,因為木頭表面會淋,離,但對於水草缸,木質淋d,容易扎假根,好似黑木蕨,莫絲類唔錯~~

機車28 2010-01-20 00:02
引用第  16  樓  dacky  於  2010-01-19 21:02   發表的  :

由於我是心急!所以用煲既方法!

dacky 2010-01-20 00:41
引用第  22  樓  DEO  於  2010-01-19 23:44   發表的  :

甘又係,其實我都未試過煲木,聽就聽得多,我多數拎番黎,鹽水死浸幾日,勤換水10令次之後就ok, 如果木景就唔好煲木,煲木的確會令木色暗啞,因為木頭表面會淋,離,但對於水草缸,木質淋d,容易扎假根,好似黑木蕨,莫絲類唔錯~~

如果好似我用尼養琶就慘 , 煲完後一定無先前咁堅硬 , 本身某d琶都愛刨木 , 一定比之前更加多木碎..............  

蚊仙 2010-01-20 00:41

靚到成張合成相禁

dacky 2010-01-20 00:47
引用第  23  樓  機車28  於  2010-01-20 00:02   發表的  :

由於我是心急!所以用煲既方法!

機車兄: 我講究姐 , 其實如果唔講究的話問題都不大.........    

豬兜冲@ 2010-01-20 01:23

海狗 2010-01-20 01:51

魚力發電 2010-01-20 08:36

查看完整版本: [-- [原著] 解決沉木退色的問題 --] [-- top --]