查看完整版本: [-- 護眼中藥材!!!!! --]

-> 會 員 互 動 -> 護眼中藥材!!!!! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

活活 2011-02-22 13:50

護眼中藥材!!!!!

釣魚成日都要望著個浮波,雖然有偏光鏡, 但系長期海水折射既光線都會好傷眼。

要多喝'保護眼睛'沒事多喝桂圓水哦!
眼晴從早到晚都不停的工作,記得要多多保護它,沒事多喝桂圓水哦!明眼護目桂圓水。
我的工作需要一整天盯著電腦,這已經是很傷眼睛了,偏偏離了工作,我還饒不了我的眼睛,既喜歡讀小說,又喜歡打毛線,於是四十出頭時,我的眼睛便和我算起帳來了,經常乾澀酸痛,或兩隻眼睛紅通通的,或甚而眼皮沉重,睜眼無力。  
一年前朋友教了一個方子,! 使! 用一年下來,竟然使我恢復了好眼力,可以自由自在地使用我的眼睛了。  
朋友也是在受了眼睛的磨難之後,受惠於這個方子,才介紹給我。朋友自中學起戴了隱形眼鏡,一晃便戴了三十來年。

一年多前眼睛狀況不妙,乾澀難耐,診治結果,醫生說是常年戴隱形眼鏡,眼睛受損,需要半年停戴。但是朋友一停戴隱形眼鏡,視力倏地由0.6消退為0.2,醫生和朋友都大為緊張。

朋友經人傳授,日日服飲一杯桂圓水,不到一個月,視力又回復到0.6。
這個桂圓水,所用的材料是:
十二顆帶核的龍眼乾、四粒紅棗、一小把枸杞。
紅棗不必先浸泡,用小刀劃上個十字。將所有材料放入馬克陶瓷杯中,注入八分滿的冷開水。蓋上瓷蓋子,放入電鍋中,外鍋放兩格水,蒸好即可飲用。
我一年來不間斷的每日服用一杯,如今所有日子照常過,用電腦、看小說、打毛線,眼睛從來不再讓我煩惱,日子過得開心極了。
此方的提供者是一名執業中的中醫 師兼 教授,他的爸爸也是中醫師。
有一天一起泡茶聊天時,聊到了這一道藥方。
他的外甥曾經近視一千度,他就叫他煮用以上這道藥方,每天喝。八個月後外甥的近視降到只有兩百度。

p.s. 阿Chris 總裁下次食完麻辣火鍋就一定要試下啦。

小魔女SOS 2011-02-22 14:15
平時見你無理正經成日玩總裁 睇見你個標題同睇睇內容都唔知信唔信你好 所以為咗穩陣起見我重覆咁睇多幾次認為冇可疑先+你分    不過哩樣野我已經飲咗好耐了   

zoo 2011-02-22 14:34
總裁冇你份呀     

小魔女SOS 2011-02-22 14:40
引用第  2  樓  zoo  於  2011-02-22 14:34   發表的  :
總裁冇你份呀       

動經理咩冇總裁份呀!!!不過今次活少介紹既正常人預防就係口服,但係總裁就要熱敷患處

premium 2011-02-22 15:11
thx for share     

鮑仔 2011-02-22 15:13
好方法,我都去買D試下先     

ymtchris 2011-02-22 15:19
阿活, 乜護眼唔係要搽白花油咩.......

釣魚痴 2011-02-22 16:37
     謝謝     

ymtchris 2011-02-22 16:39
引用第  1  樓  小魔女SOS  於  2011-02-22 14:15   發表的  :
平時見你無理正經成日玩總裁 睇見你個標題同睇睇內容都唔知信唔信你好 所以為咗穩陣起見我重覆咁睇多幾次認為冇可疑先+你分    不過哩樣野我已經飲咗好耐了     

既然阿師姐你巳經飲咗咁鬼耐, 咁你隻眼唔係好掂......

ymtchris 2011-02-22 16:40
引用第  2  樓  zoo  於  2011-02-22 14:34   發表的  :
總裁冇你份呀       

阿動經理, 餐餐都關我隻眼事, 咁我隻眼就好快入深切呀....

ymtchris 2011-02-22 16:42
引用樓主活活於2011-02-22 13:50發表的 護眼中藥材!!!!! :
釣魚成日都要望著個浮波,雖然有偏光鏡, 但系長期海水折射既光線都會好傷眼。

要多喝'保護眼睛'沒事多喝桂圓水哦!
眼晴從早到晚都不停的工作,記得要多多保護它,沒事多喝桂圓水哦!明眼護目桂圓水。
.......

下次去你屋企食麻辣火鍋果陣時, 一定要屙到你成屋都係便便先至得........

arrowtsang 2011-02-22 16:43
thank!

機車28 2011-02-22 16:52
马克陶瓷杯.............唔识喎!   
即系煲....冲服还是炖水呀!    唔該!

阿堂 2011-02-22 17:04
活中醫大.....師掂水

zoo 2011-02-22 17:36
引用第  12  樓  機車28  於  2011-02-22 16:52   發表的 Re:护眼中药材!!!!! :

阿公用電子炖盅

財叔 2011-02-22 17:41
引用第  12  樓  機車28  於  2011-02-22 16:52   發表的 Re:护眼中药材!!!!! :

公公;我同你一樣. 唔明

joaoao 2011-02-22 17:46
唔雞細礼       

Sam_Sam 2011-02-22 17:55
good sharing

釣魚郎 2011-02-22 17:55
你唔使啦,你好少釣魚...........^^        

悲情釣手 2011-02-22 20:42
桂圓.好嘢嚟架

活活 2011-02-22 22:20

炖炖炖

財叔 2011-02-22 22:27
活彿;炖幾長時间唔該     

魚珠魚寶 2011-02-22 23:49
桂圓茶係好野 但必須持之以恆先有效了

阿B 2011-02-23 00:06
     學習學習

太子 2011-02-23 10:20
多謝分享!

查看完整版本: [-- 護眼中藥材!!!!! --] [-- top --]