查看完整版本: [-- 假鉺新手 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 假鉺新手 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

yoona520 2011-08-05 13:33

假鉺新手

最近學釣魚,入手左一支假鉺竿,
但對於假鉺仲系一知半解,好多時候根本吾知買邊只假鉺好
同埋起操作上要點做,上网睇過d中英對照,但又吾知功用如何
所以想問清楚先再入手,e+學生哥時代,廢是浪費一d不必要既錢
希望有人講解一下心得同埋操作,仲有選鉺既問題
同埋有d咩店鋪可以多d假鉺選擇,無謂入錯黑店._.
仲有咩地方可以玩下假鉺釣下魚,
真心學假鉺,希望有師兄師姐教教小弟!

terence 2011-08-05 14:32
澳門可以講冇乜地方適合玩假餌
我都想知邊到有得玩       

發記 2011-08-05 16:19
肥仔師傅    

ymtchris 2011-08-05 16:43
無有識呀。

yoona520 2011-08-05 16:49
肥仔師傅系咩意思._.?

悲情釣手 2011-08-05 20:28
漁網路亞大師呀! 想玩去光明頂呀.40蚊抵玩     

BrianLam 2011-08-05 20:31
有冇車去呀????   
新手有竿但係有冇人教!!
戈到有冇得借竿??

白鱲狂 2011-08-05 20:42
光頭死神,肥仔,有人溫你地呀!             

yoona520 2011-08-05 21:33
你都系新手啊???
我都想搵人教啊,同埋吾識路去><

BrianLam 2011-08-05 21:53
得閒一齊去!!!
我msn:[email protected]

iau_fong 2011-08-05 22:22
學玩假餌好難一兩隻字就講得明,最好都係去實習, 如果有興趣就E個星期日,一齊去光明玩下交流交流 ,5識去就6點9係関口哥間金獅面包店隔離哥間茶餐廳等,一齊去,我叫"亞峰"

小魚兒 2011-08-05 22:52
引用第 7 樓 白鱲狂 於 2011-08-05 20:42 發表的 :
光頭死神,肥仔,有人溫你地呀!                  

兩位大師快d出黎講下野...

悲情釣手 2011-08-05 23:01
yoona520和ANDYLAMRD兩位人兄.如果有心學嘢嘅話.今個月14號咪成斑路亞大師聚集係光明頂論劍lo 學乜都得la     

BrianLam 2011-08-05 23:07
c兄14號係比賽我都唔知比唔比入!!!             

Sam_Sam 2011-08-05 23:10
有嘢學

悲情釣手 2011-08-05 23:41
好簡單啫 .到時去唔開竿釣魚咪得lo.帶定個冰箱.雪多D凍啤酒.大熱天時.好多高手會一邊飲酒一邊教路架la 至於光明個事頭婆.俾D毛澤東佢咪攪掂     

yoona520 2011-08-05 23:45
引用第 10 樓 iau_fong 於 2011-08-05 22:22 發表的 回 樓主(yoona520) 的帖子 :
學玩假餌好難一兩隻字就講得明,最好都係去實習, 如果有興趣就E個星期日,一齊去光明玩下交流交流 ,5識去就6點9係関口哥間金獅面包店隔離哥間茶餐廳等,一齊去,我叫"亞峰"

話說光明除左玩假鉺,仲有冇其他野可以玩?因為我想叫埋d fd去,但佢地吾玩假鉺的- -

BrianLam 2011-08-06 00:20
你d fd唔識可以學姐!!我都學緊!!       

yoona520 2011-08-06 00:23
星期日搞到有d想去tim><!!!
話說我加左你msn啦,但系無反應._.

BrianLam 2011-08-06 00:37
+多一次
[email protected]

yoona520 2011-08-06 00:40
加左na._.
如果都系吾得試下你加我
[email protected]

BrianLam 2011-08-06 00:45
我都+左!!

yoona520 2011-08-06 00:45
._.沒有反應/.\~~~~~~~~~

肥仔 2011-08-06 10:43
原來咁多人刮緊我
樓主師兄 , 如果你想買假餌玩 , 又唔想買錯假餌的話
首先你要了解你的對象魚喜歡吃什麼樣的假餌(例如泳層 , 泳姿....等等)
假餌分類也不少  , 一般最常用有 minnow , vibe....等等 , 如若知道更多可搵搵本網假餌區帖子
也可以參加8月14日的假餌賽或到場觀賽 , 到時將有一眾假餌師傅(不是我)為你解答

BrianLam 2011-08-06 12:16
冇參加比賽都可以去???

BrianLam 2011-08-06 13:18
光明有咩魚呀!!

肥仔 2011-08-06 14:25
引用第  25  樓  ANDYLAMRD  於  2011-08-06 13:18   發表的  :
光明有咩魚呀!!

光明主要魚種為紅肚倉
http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=39337

yoona520 2011-08-06 16:43
聽日跟師兄去釣   

查看完整版本: [-- 假鉺新手 --] [-- top --]