查看完整版本: [-- 主場舊地重遊~ --]

-> 釣 點 介 紹 -> 主場舊地重遊~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

活活 2011-08-22 03:58

主場舊地重遊~

光陰似箭...豬,日月如梭...蕉

數下手指同腳趾,都好耐無返香港同班老友一齊釣魚,再唔返去就黎會被人遺忘兼&%¥#@......

今日趁放假一于的起心肝返去主場釣魚,(釣6個鐘既總消費系7舊水,即系成舊水1個鐘) 貴都無辦法啦,唔系就黎朋友都唔認得艾.

先介紹下主場既資料如下:

東龍洲(又名東龍島)是香港的一個島嶼,地區行政上屬於西貢區。島嶼面積2.42平方公里,位於清水灣半島以南,香港島小西灣之東南。

東龍洲因位於佛堂門以南,因此古時被稱為南佛堂或南堂島。島嶼西南的南堂海峽(今多寫作藍塘海峽)也是因南堂島的名稱而得名。另一方面,其北部的海峽被稱為佛堂門,但已填海關係,佛堂門以北的佛堂洲(北佛堂)已與清水灣半島連接。

東龍洲上設有東龍島炮台特別地區,內有東龍洲炮台的遺址;亦是漁農自然護理署的指定露營地點之一,最少可容納7個營位。

東龍洲在香港的位置(紅色地方者)

位置: 香港東南部
面積: 2.42平方公里(598英畝)
海拔: 232米(761英尺)

資料來源: 維基百科,自由的百科全書

由於夏日炎炎 ,所以都系決定釣個晚黃夜水好過做燒豬 (4點 - 10點), 帶住輕便架生,坐中午1點鐘船出發...............趕到上環剛好2點15分 ,跟住轉地鐵3點前到將軍澳站會合老友食飯吹水...........(下刪10萬字釣魚佬吹水內容). 今日出到去見到D水色都麻麻地.....總括黎講都算系憑主場之利執到D.
去片先~

輕便架生出發

坐地鐵

將軍澳站出口

電視城落船

佛堂門大廟

雪山飛狐 - 以前未有特別效果前,TVB將果度喷白拍套電視
拿拿拿,紅圈果位師兄又上演雪山飛狐續集之 - 唔著救生衣.  

釣點

我釣既食用裝牙點 x 2

老友釣既2斤紅鲉

機車28 2011-08-22 04:02
喂!呀書兄!咩樹某相睇喎!我就來x@%^@#喇!

P.M. 2011-08-22 04:30
相呢??        稳5到溉?

活活 2011-08-22 04:36
引用第  1  樓  機車28  於  2011-08-22 04:02   發表的  :
喂!呀書兄!咩樹某相睇喎!我就來x@%^@#喇!

乜你都咁好火氣呀~

機車28 2011-08-22 04:52
引用第  3  樓  活活  於  2011-08-22 04:36   發表的  :

乜你都咁好火氣呀~

個網喱期興

活活 2011-08-22 04:56
引用第  4  樓  機車28  於  2011-08-22 04:52   發表的  :

個網喱期興

阿公你跟得咁貼,都好潮wor~~

機車28 2011-08-22 05:05
引用第  5  樓  活活  於  2011-08-22 04:56   發表的  :

阿公你跟得咁貼,都好潮wor~~

因為我既工種係前線嘛!所以......................

發記 2011-08-22 05:07
食用級      

活活 2011-08-22 05:10
引用第  6  樓  機車28  於  2011-08-22 05:05   發表的  :

因為我既工種係前腺嘛!所以......................

1魚 2011-08-22 07:20
原來主場係一魚之場      有旅行去都好開心

白鱲狂 2011-08-22 07:55

chansimon 2011-08-22 08:01
香港水域好多釣點

財叔 2011-08-22 08:11
活少你、好叻亞 有一條魚       

金渔佬 2011-08-22 08:27
靓鱼..鸭癫同红友姑娘   

ymtchris 2011-08-22 09:05
阿活, 我都去過果度釣魚, 不過就打龜而回呀..........   

阿堂 2011-08-22 10:25

小魔女SOS 2011-08-22 10:28
活少下星期我都會過香港喪釣幾日椅呀 你介紹哥到東龍洲(又名東龍島)我都去踩過線架仲有大浪灣都OK架不過今次D親戚朋友唔知帶我去那裡喪釣呢,只係叫我有心理準備會幾辛苦吓喎

看海 2011-08-22 10:35
   現在路線吾同左,以前我在筲箕灣上船   

釣魚郎 2011-08-22 10:56
   係澳門傳蕉到沒人同你出,又去香港傳蕉..............     

ymtchris 2011-08-22 11:20
引用第  18  樓  釣魚郎  於  2011-08-22 10:56   發表的  :
   係澳門傳蕉到沒人同你出,又去香港傳蕉..............       

喱過係信念問題呀, 就好似傳道一樣呀,
阿活佢心中有蕉, 就梗要令到佢生生不息啦..........

魚珠魚寶 2011-08-22 11:31
有時間返主場揾返D粉絲.............唔洗蕉到冇朋友     

zoo 2011-08-22 13:43
食用裝?   即係幾大呀?   

爆箱ok 2011-08-22 17:36

亞神 2011-08-22 18:15
返下自己鄉下釣魚,同時又可見下的鄉里幾好吖

arrowtsang 2011-08-22 18:53
東龍島作為主場?    日水魚口很差!

小魔女SOS 2011-08-22 18:58
引用第  24  樓  arrowtsang  於  2011-08-22 18:53   發表的  :

咁既季節邊到日水都死啦~O~不過日水我都去過都有魚中到唔大兩斤令姐

arrowtsang 2011-08-22 19:18
引用第  25  樓  小魔女SOS  於  2011-08-22 18:58   發表的  :

咁既季節邊到日水都死啦~O~不過日水我都去過都有魚中到唔大兩斤令姐

東龍島就算步入盛釣期,魚口也好不到那裡,境內去獨牛、牛屎砵、飯甑、破邊一帶好過,日夜水釣況亦冇得比!

路過... 2011-08-22 21:16
好釣點~

活活 2011-08-22 21:19
引用第  24  樓  arrowtsang  於  2011-08-22 18:53   發表的  :

所以釣晚黃水咯.

活活 2011-08-22 21:27
引用第  26  樓  arrowtsang  於  2011-08-22 19:18   發表的  :

東龍島就算步入盛釣期,魚口也好不到那裡,境內去獨牛、牛屎砵、飯甑、破邊一帶好過,日夜水釣況亦冇得比!

咁我下次改去南油先.

台灣仔 2011-08-23 02:17
有幾條釣下都唔錯啦   

悲情釣手 2011-08-23 02:44

都唔錯........個景     

david-c 2011-10-13 14:09
     ......

查看完整版本: [-- 主場舊地重遊~ --] [-- top --]