查看完整版本: [-- 小魚放生? --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 小魚放生? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

悲情釣手 2013-03-09 00:21

小魚放生?

曰前東澳食飯「對酒當歌」之際.席間一名釣友同我講﹔釣到細魚唔好放呀.尤其係鯛科類.佢會釋放出一種激素 類似人大聲
叫救命.走呀.咁就........

仲有幾條友仔話係科學家講架.有根據

係唔係真加       

劉村長 2013-03-09 00:27
我都聽聞過,不過我自己理解係立魚比較群體,一條走後其他也跟隨著走

Ron1203 2013-03-09 00:34
唔出奇..你估魚唔識溝通咩...

淝仔 2013-03-09 00:49

肥仔 2013-03-09 01:10
好有見地喎!!!

路亞添 2013-03-09 01:13
人云亦云     激素什麼器官生產?立魚有什麼器官?重點是釣腳邊或是釣外面,水清或水濁。在中魚後第一時間補引誘鉺,第一式大珠小珠落玉盤!第二式仙女散蝦,第三式渣蝦龍爪手。s的千又比賽TV有得參考    

1魚 2013-03-09 01:17
點解我釣一條雞泡上尼,即刻放生佢

跟住又釣一條雞泡上尼,即刻放生佢

悲情釣手 2013-03-09 01:18
引用第  1  樓  劉村長  於  

發表的  :

我都聽聞過,不過我自己理解係立魚比較群體,一條走後其他也跟隨著走

我都知割咗之後條魚急速向外逃跑.會做成D乜乜反應.起碼打餌一段時間先有魚埋.咁呢D情況唔同呀.

咁而家係話放生小魚之後佢玩「無間道」wo

悲情釣手 2013-03-09 01:22
大珠小珠落玉盤 仙女散蝦    渣蝦龍爪手     

添sir收唔收徒弟呀   

路亞添 2013-03-09 01:25
言重了,我二腳貓功夫,沒有資格收徒。不過不會不交流。釣腳邊東區好難過十條,中魚弓魚下龬魚在水面打水又下生扣等等人影聲音都會有影響,可能的話釣出小小由十米二十米三十米漫漫體會。流快用個細cc的杓小量多次,流漫用個大cc的杓多量小次,中魚後不可以狂打,
1定點打不散開的餌2定區打散開的餌3用手抓一把全蝦之後••••(第三式小心用)功力有限情況不同我也不知如何解釋。上下川生態好小小一天由三両到三斤沙黄牛立赤立都有釣到,中魚後,割魚後如何留魚和魚量的密度有關係,你可問呈洋,他有問必答     之前我都問過

悲情釣手 2013-03-09 01:30
引用第  6  樓  1魚  於  

發表的  :

點解我釣一條雞泡上尼,即刻放生佢

.......

咁.....明白哂La

kamio 2013-03-09 22:32
引用樓主 悲情釣手 於 2013-03-09 00:21

發表的 小魚放生? :

曰前東澳食飯「對酒當歌」之際.席間一名釣友同我講﹔釣到細魚唔好放呀.尤其係鯛科類.佢會釋放出一種激素 類似人大聲
叫救命.走呀.咁就........

.......

你實釣好多魚啦...........因為.......你大小通吃

機車28 2013-03-10 01:59

金渔佬 2013-03-10 02:11
怕放一条鱲 怕其他鱲跟住走    丢远D放生米OK。。   

ymtchris 2013-03-11 09:17

查看完整版本: [-- 小魚放生? --] [-- top --]