查看完整版本: [-- 記錄母線,充分使用 --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 記錄母線,充分使用 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2013-05-01 17:39

記錄母線,充分使用

我算不算是一個很極端很誇張的釣魚人?
絲絞每次捲入新的主線,日期都會給它記錄下來,時間差不多就反過來再用一次

悲情釣手 2013-05-01 17:55
咁.有冇做返份魚獲記錄

浮波記錄

夾鉛記錄

子線記錄

餌紛記錄.........等

看海 2013-05-01 18:16

arrowtsang 2013-05-01 19:40
钓具就係玩具,記在又点!

每次鱼絲“遭遇“都唔同,不論日照、受力亦不一样,我認為唔可以用“时间“耒評定要否更换!

Sam_Sam 2013-05-01 21:06
我就冇咁好心機lu   

1魚 2013-05-01 22:14
引用第  3  樓  arrowtsang  於  

發表的  :

钓具就係玩具,記在又点!

每次鱼絲“遭遇“都唔同,不論日照、受力亦不一样,我認為唔可以用“时间“耒評定要否更换!

時間只是給自己一個參考的數據,仍然要經過用手拉測試,才決定是否淘汰過期的線

昭昭 2013-05-02 04:35

leonleo 2013-05-02 09:00
首领厉害

1魚 2013-05-02 09:42
引用第  1  樓  悲情釣手  於  

發表的  :

咁.有冇做返份魚獲記錄
.......

有~叫做不堪回首之釣魚日記

paulo 2013-05-02 10:33
為何要反轉捲入?有何作用?

ymtchris 2013-05-02 10:54
好少咁做喎..............   

发哥 2013-05-02 15:27
巧有心机     

cornwu 2013-05-02 21:50
不好意思, 弱弱的問一下
請問要怎麼樣才能倒線?

如果我想在原捲線器上把線倒過來可以嘛?

obrien 2013-05-02 22:44
引用第  8  樓  1魚  於  

發表的  :

有~叫做不堪回首之釣魚日記

1魚 2013-05-02 22:45
引用第  12  樓  cornwu  於  

發表的  :

不好意思, 弱弱的問一下
請問要怎麼樣才能倒線?

如果我想在原捲線器上把線倒過來可以嘛?

很簡單,假如你有兩個沒用的絞
1.先把線捲至A絞
2.再把線捲至B絞
3.再把線捲回原來的絞,這樣就可以了
假如你沒有兩個沒有用的舊魚絞,你可用兩塊木板代替用來捲線
1.先把線捲至A木板
2.再把線捲至B木板
3.再把線捲回原來的絞,這樣不也就可以了嗎?

小魔女SOS 2013-05-03 16:40
引用第  9  樓  paulo  於  

發表的  :

為何要反轉捲入?有何作用?

可能首領的意思是............一餅魚絲很少會用到最盡,,裡面的還是很新淨,所以將他攪出之後再由尾打回攪身就可以再用了

小魔女SOS 2013-05-03 16:42
挨...........我的魚獲紀錄是一片空白   

1魚 2013-05-04 00:10
引用第  15  樓  小魔女SOS  於  

發表的  :

可能首領的意思是............一餅魚絲很少會用到最盡,,裡面的還是很新淨,所以將他攪出之後再由尾打回攪身就可以再用了

冇錯喇~因為前一段受過風吹兩打浸海水,會脆弱好多,絞芯裡面冇咩影響,所以可以反轉再用一段時間

arrowtsang 2013-05-04 00:39
我嘟械咁用,通常呢……外用三两次,跟住卷出,再内用两次左右,直至杯线凹左两成左近,跟住再抽晒出黎,用上次用剩的旧线“摰絲㡳“填番滿个杯,再用埋“不見天日“既中间位线打上面头!! 应该旡人悭得过我咯!

即使贵至150蚊,平至50蚊既母线,我都会係咁做!因為我多數用全浮既母线,而呢种线的確唔多耐用,好快老化,所以用浮水线既朋友必須要正视呢个问题!

之但係咁做法除左悭之外,杯线保持一流狀態先至係其中之一既重要因素! 鬥起魚上黎,把握十足呀!

當然有人嫌烦,但我又唔怕噃,皆因我自己 DIY 整左几样小工具用黎上线同番线,好方便架,得閒我post上黎比大家望下笑下啦!

cornwu 2013-05-05 21:31
真功夫啊~

查看完整版本: [-- 記錄母線,充分使用 --] [-- top --]