查看完整版本: [-- 日式芝士餅 --]

-> 潮 流 特 區 -> 日式芝士餅 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

凍檸茶 2006-02-17 18:52

日式芝士餅

我試過了~挺不錯~在此為大家介紹一下~

日 式 芝 士 餅
材料:
(一)
忌廉芝士 ─── 150克
低根粉  ─── 30克
粟粉   ─── 5克
奶    ─── 20克
淡忌廉  ─── 40克
蛋黃   ─── 30克
糖    ─── 40克
(二)
蛋白   ─── 60克
糖    ─── 20克
過程:
1.    忌廉芝士加熱攪滑,先加入40克糖攪滑,再加入蛋黃攪滑,加入淡忌廉攪勻.
2.    低根粉及粟粉過篩,加入攪滑,加入奶攪勻.
3.    蛋白加糖打起成忌廉狀(通常都係用機打,用2~3度),分兩次加入輕手攪勻(不可攪太久,用直線剷底的方式即從料的底部用直線的方向向上剷起拌勻,直到全部的料拌勻,盡量輕手拌,因為太大力會把蛋白的氣泡打走,蛋糕就焗不起)
4.    蛋糕模邊鋪上牛油紙,倒入蛋糕漿,底盤加水入爐.
5.    爐火為200度上火15~20min,餅面金黃色後(此時一定要睇火,轉火後就不用了),轉150度下火約35min出爐(可用小籤“吉”下裡面熟不熟,如小籤拿出來時沾上了蛋漿即不熟,可多焗一些時間,但不要太久,小心焦掉!!),要馬上脫模及邊紙放涼.
*    焗前先預熱200度上下火15min,要放底盤在焗爐底格
*    預熱後,開始焗時加較滿的水,如半路水乾時就加熱水.

犬齒鮪 2006-02-17 19:14
做给WAH仔吃的~

凍檸茶 2006-02-17 20:14
犬兄你唔好咁無聊得唔得~!?

犬齒鮪 2006-02-17 20:16
嘩~!不可以做給wah仔吃嗎??

凍檸茶 2006-02-17 20:19
可以~你做咪得lo~

犬齒鮪 2006-02-17 20:25
你就唔得咩?WAH都係你既朋友渦~

凍檸茶 2006-02-17 20:25
比你試下ar ma~~

凍檸茶 2006-02-17 20:26
係le~聽日你就過來澳門la wo~有冇手信先~???

犬齒鮪 2006-02-17 20:28
冇~

凍檸茶 2006-02-17 20:29
車~!!

凍檸茶 2006-02-17 20:36

犬齒鮪 2006-02-17 20:50
你都不当WAH是朋友,哭也没用的..........

凍檸茶 2006-02-17 20:51
那我

凍檸茶 2006-02-17 20:52
澄清一點我並沒有說過我不當佢係朋友~在漁樂網內的網友全都是我的朋友ar~~

犬齒鮪 2006-02-17 20:56
那就可以做给WAH吃啦~

凍檸茶 2006-02-17 20:57
可以~

凍檸茶 2006-02-17 21:00
不過好似唔知點比佢食lo~

犬齒鮪 2006-02-17 21:09
有心黎讲,虽然比唔到他,他都开心的...........

鱼子酱 2006-02-17 21:09
犬兄,大家都要你带手信,你就带2梭香蕉去吧,空着手也不好意思的~

李好姨 2006-02-17 23:29
凍檸茶,做俾我食~~~~多謝

犬齒鮪 2006-02-18 09:40
魚子醬,我帶白果去送給各位煲粥~

凍檸茶 2006-02-18 23:17
孤寒~

查看完整版本: [-- 日式芝士餅 --] [-- top --]