提醒(5) 其他功能 論壇服務 精華帖 最新帖
小小強 離線
級別: 尊貴會員

發帖: 8019
漁樂幣: 1938304 元
貢獻值: 1348 點
娛樂金幣: 0 元
樓主  發表於: 2007-09-29   

港澳聯隊進攻戰鬥池

日期:29/09/07

澳門隊友:我,生哥,宮本,ckip,康師父,杰仔,細奇

香港隊友:華仔兩兄弟

事件內容:就近日戰鬥池開幕成為塘釣熱門話題,你又講,人地又講,有人插,有人話貴,但亦都有人話抽魚抽到手軟,本來已經對橫琴塘無信心的我都心郁郁想試一試,剛巧香港華仔兩兄弟秘密私訪澳門,所以今日拉大隊到戰鬥塘看過究竟,一到步已經見到一大班漁網友在抽魚中,嘩!!果真夠密手,於此時隊友們你眼望我眼,看看誰先做白老鼠試探一吓......

由於已按奈不著魚癮,先由我,華仔兄弟自動請纓,其他隊友就做住魚童先,魚餌一落水一拖....中魚!!!由此刻開始就打響抽魚的警鐘!!!!!每一竿,隔一竿,隔兩竿就中魚!!!!雖然魚體不算大,但勝在夠密手,還有一個疑問就是解斤裝紅鮋會咁好力??呢個問題有待有關人士考證,唔知點解身邊的魚童越來越少???原來他們都一一去開竿了,所有隊友齊齊抽魚,好奈無玩得咁過癮~~~只有戰地記者康師父留守現場為我們拍照,眾人齊釣撕殺聲此起彼落,又斑斑又細鮋,ckip可能真係同斑十分有緣份,連起五斑面不改容,勵害!!!話咁快1小時作釣就完結了.眾人都已經過足魚癮齊齊休休息吹吹水,再吃過杯麵轉眼間到了下午時段.....齊齊再玩多個鐘個個過足癮就踏上歸途了.

還記得初初看到消息話有魚場收100蚊個鐘,起初第一個反應 "痴線架",誰知經魚友測試後發覺抽魚抽不停~~~手也抽根了......真的嗎??今日終於柴娃娃大班人去試一試,一個完新的釣魚感覺,若果你話休閒釣的話,我本人就覺得一點都唔休閒,有一種與時間既競賽的感覺,同時考驗釣友們之間的合作,上魚快,解魚快,上餌快....就係呢個鐘裡面儘量釣更多的魚,呢種感覺好新鮮,雖然話100蚊個鐘但係釣友們輪流做魚童,看著釣手狂抽的痛快感,可以用 "過癮"兩字形容,如果你想坐定定慢慢釣的話看來不甚適合了.

魚場方面非常專業,話事人真姐又平易近人,完全感覺唔到那種討厭的 "老闆" 味道,常常開著咪高峯為釣友釣上大魚而報喜,呢方面的專業真的值得一讚.

唔好意思 借個位來加少許相片 by 宮本

video 連接 請按此處
[ 此貼被宮本在2007-10-01 22:03重新編輯 ]
評價一下你瀏覽此帖子的感受

讚一個

好收獲

可憐喲

真攪笑

好犀利

又食蕉

冇意見

又灌水
清空我的評分動態本帖最近評分記錄: 共1條評分記錄
By sang 威望 +10 2007-09-29 | 理由: 强哥好唔好玩吓
隱藏評分記錄
懶理世間煩塵事,宏願擬餌釣天下!

我的釣旅部落格 http://blog.sina.com.cn/sskfishingworld
小小強 離線

1樓  發表於: 2007-09-29   
[ 此貼被小小強在2007-09-29 20:23重新編輯 ]
清空我的評分動態本帖最近評分記錄: 共1條評分記錄
By fishwong 威望 +10 2007-09-29 | 理由: 個個過足癮!!!
隱藏評分記錄

我的釣旅部落格 http://blog.sina.com.cn/sskfishingworld
1魚 離線
級別: 資深-會員

發帖: 27284
漁樂幣: 4329061 元
貢獻值: 1133 點
娛樂金幣: 1000 元
2樓  發表於: 2007-09-29   
收費池係好緊張嫁~我地去釣之前會在屋企綁定好多副絲腳,所有架生各就各位~然後開竹....心跳三小時...完全無休閒感覺

來自澳門..流浪台灣..玩陶維生..弄漁作樂
傑仔 離線
發帖: 6340
漁樂幣: 1144694 元
貢獻值: 345 點
娛樂金幣: 400 元
3樓  發表於: 2007-09-29   
不過支2-4lb真係好好玩
小小強 離線

4樓  發表於: 2007-09-29   
引用第2樓1魚2007-09-29 20:27發表的“”
收費池係好緊張嫁~我地去釣之前會在屋企綁定好多副絲腳,所有架生各就各位~然後開竹....心跳三小時...完全無休閒感覺

個人認為久不久去玩一兩個鐘好了,釣友們要記得量力而為,釣魚呢家野好難講,可能呢個鐘釣得少咁就~~

小小強 離線

5樓  發表於: 2007-09-29   
引用第3樓lure-new.b2007-09-29 20:28發表的“”
不過支2-4lb真係好好玩

下次睇你仲帶唔帶去

傑仔 離線
6樓  發表於: 2007-09-29   
引用第5樓小小強2007-09-29 20:33發表的“”

下次睇你仲帶唔帶去

帶.....不過可能唔用
terry 離線
級別: VIP會員

發帖: 851
漁樂幣: 68404 元
貢獻值: 20 點
7樓  發表於: 2007-09-29   
-小魚請放生-
海狗 離線

發帖: 15965
漁樂幣: 612002 元
貢獻值: 502 點
娛樂金幣: 500 元
8樓  發表於: 2007-09-29   
點解無人話俾我知架..........
高比 離線

發帖: 14416
漁樂幣: 1191032 元
貢獻值: 500 點
9樓  發表於: 2007-09-29   
華仔你真人幾靚仔喎
TW入來我的blog交流下吧!
HK入來我的blog交流下吧!

故事尚未完結!好戲必在後頭!
傑仔 離線
10樓  發表於: 2007-09-29   
引用第8樓海狗2007-09-29 20:40發表的“”
點解無人話俾我知架..........

你去ga話佢地唔會去ga
肥田競技 離線
級別: VIP會員
發帖: 439
漁樂幣: 142 元
11樓  發表於: 2007-09-29   
我琴日都去左,真係抽到手軟,叫阿保去右唔去,搞到我無魚童,得自己一個,解到手軟,抽到手軟.....我起左7條班班,總魚重12KG....萛係有小小收獲....哥D 台灣紅魚好好力,每條都有返咁上下重,最好釣...不過去到之后ge釣魚心情真係有小小改變左.....
1魚 離線
級別: 資深-會員

發帖: 27284
漁樂幣: 4329061 元
貢獻值: 1133 點
娛樂金幣: 1000 元
12樓  發表於: 2007-09-29   

攞支咁既心臟竹去戰鬥池~佩服

來自澳門..流浪台灣..玩陶維生..弄漁作樂
高比 離線

發帖: 14416
漁樂幣: 1191032 元
13樓  發表於: 2007-09-29   
引用第12樓1魚2007-09-29 20:54發表的“”

攞支咁既心臟竹去戰鬥池~配服

但斷口勁喎...呵呵...應該係3KG以上大鮋仔....我地都讓晒路都要斷....人算不如天算,技術好但運氣不夠而己!再努力呀!
TW入來我的blog交流下吧!
HK入來我的blog交流下吧!

故事尚未完結!好戲必在後頭!
傑仔 離線
14樓  發表於: 2007-09-29   
引用第12樓1魚2007-09-29 20:54發表的“”

攞支咁既心臟竹去戰鬥池~佩服

其實弓魚都係比平時用d 8-14lb用多20秒左右....
不過趣味就大好多...但有一個好大ga缺點.就係成日都楊竿都秋唔到入嘴...
''為''有比佢食耐d等佢入晒先楊竿...
描述
快速回覆

驗證問題:
請複製中文【好】字,貼在驗證框內 正確答案:好
按"Ctrl+Enter"直接提交